Πέμπτη 1 Ιουνίου 2017

Τσεν Τσιάο Ιν: Δεν σεβόμαστε τη φύση


Συγκρατημένος όσον αφορά το μέλλον του νερού παγκοσμίως, εμφανίστηκε ο καταξιωμένος ιστορικός, ανθρωπολόγος και ιστορικός υδρολόγος, Τσεν Τσιάο Ιν, καθηγητής της Ακαδημίας Γιουνάν της Κίνας, ο οποίος αναγορεύτηκε σε επίτιμο διδάκτορα του τμήματος Γεωλογίας της Σχολής Θετικών Επιστημών, σε ειδική τελετή που έγινε στην παλιά Φιλοσοφική του ΑΠΘ.

Σημαντικός ερευνητής, με διεθνείς επιστημονικές διακρίσεις, και ειδικός στην υδατική πολιτική και στην περιβαλλοντική διαχείριση του αρδευτικού έργου, όπως επίσης στην ιστορία του νερού, που βασίζεται στις γεωλογικές συνθήκες και στην κουλτούρα του κάθε λαού, ο Τσεν Τσιάο Ιν, κομίζει ένα σπουδαίο μήνυμα σε όλες τις κοινωνίες του πλανήτη: "Το νερό είναι το παν, πρέπει να του συμπεριφερόμαστε με σοφία και σύνεση, όπως ακριβώς μαθαίνουμε από τους αρχαίους πολιτισμούς".

«Η κρίση του νερού δεν είναι μελλοντική, υπάρχει σήμερα και δεν μπορούμε να πούμε ότι οι τεχνικές λύσεις είναι αρκετές για να λύσουν τα προβλήματα γύρω από την έλλειψη νερού, την μόλυνση, τις κλιματικές αλλαγές. Τα τεχνικά έργα είναι βεβαίως σημαντικά, αλλά πρωτίστως χρειάζεται σοφία και σωστή συμπεριφορά απέναντι στην διαχείριση. Χρειάζεται κουλτούρα και καλές ιδέες για την προστασία του νερού, ηθική, που θα μεταφερθούν στις νεότερες γενιές».

«Είναι δύσκολη μία πρόβλεψη για το μέλλον. Ο κύκλος του νερού εξαρτάται από τόσους πολλούς παράγοντες. Δεν μπορώ, όμως, να πω ότι είμαι αισιόδοξος. Λείπει η γνώση και η σωστή συμπεριφορά απέναντι σε αυτό το πολύτιμο αγαθό. Μελετώντας τους αρχαίους πολιτισμούς, διαπίστωσα ότι χιλιάδες χρόνια πριν υπήρχε περισσότερη σοφία, και οι άνθρωποι ήταν τότε πιο κοντά με όλα τα στοιχεία της φύσης. Ακόμη και οι θρησκείες σε κάποιους πολιτισμούς είχαν σχέση με το νερό. Τώρα οι άνθρωποι αστικοποιούνται και χάνουν την πολύτιμη γνώση της συμπεριφοράς του. Δεν υπάρχει μνήμη και έτσι χάνεται ο σεβασμός απέναντι σε αυτό», υπογράμμισε.



πηγή: http://www.artinews.gr/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου