Κυριακή 18 Ιουνίου 2017

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος – Περιβαλλοντικές δράσεις του Φορέα Διαχείρισης όρους Πάρνωνα και υγροτόπου Μουστού για την «Ομορφιά του φυσικού περιβάλλοντος σε ουρανό και γη»

 
katharismos agios andreas
 
Στο πλαίσιο του φετινού εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος (05 Ιουνίου) με θέμα «Η ομορφιά του φυσικού περιβάλλοντος σε νερό και γη», ο Φορέας Διαχείρισης όρους Πάρνωνα και υγροτόπου Μουστού σε συνεργασία με δύο σχολεία της περιοχής, οργάνωσε δράσεις περιβαλλοντικής ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για μαθητές.
 
Την Πέμπτη 08.06.2017 πραγματοποιήθηκε επίσκεψη περιβαλλοντικής ενημέρωσης στο Δημοτικό Σχολείο Δολιανών Αρκαδίας με προβολή παρουσίασης από στελέχη του Φορέα Διαχείρισης της θεματικής «Βότανα και Αρωματικά φυτά στον Πάρνωνα». Αφορούσε στη γνωριμία των μαθητών με τον χλωριδικό πλούτο της προστατευόμενης περιοχής, η οποία χαρακτηρίζεται ως «βοτανικός παράδεισος», κάνοντας κυρίως, αναφορά στα βότανα και στα αρωματικά φυτά, στη χρήση τους από τα αρχαία χρόνια για τη θεραπεία διαφόρων παθήσεων, στους μύθους και στις παραδόσεις που τα συνοδεύουν, στις πιέσεις και στις απειλές που δέχονται. Τέλος, τοποθετήθηκαν ταμπελάκια με τα είδη των φυτών που είχαν φυτευτεί σε πρότερη δράση φύτευσης αρωματικών φυτών στο σχολείο σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης.

Την ίδια μέρα πραγματοποιήθηκε δράση εθελοντικού καθαρισμού ακτής στην περιοχή «Χερονησίου» (Περιοχή Απόλυτης Προστασίας της Φύσης – υγροτόπου Μουστού) από τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Αγίου Ανδρέα Αρκαδίας. Σε συνέχεια του καθαρισμού, έγινε από στελέχη του Φορέα Διαχείρισης παρουσίαση της θεματικής «Ζώα που απαντούν στην προστατευόμενη περιοχή όρους Πάρνωνα & υγροτόπου Μουστού». Αφορούσε στην κατ’ αρχήν βασική γνωριμία των μαθητών με την προστατευόμενη περιοχή όρους Πάρνωνα και υγροτόπου Μουστού, στην ανάδειξη της αξίας της βιοποικιλότητάς της και στα κυριότερα προστατευόμενα πανιδικά είδη που διαβιούν στην περιοχή, με αναφορά στις πιέσεις και στο καθεστώς προστασίας τους αλλά και στην Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των Ζώων.

Με στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών για τα περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας, ο Φορέας Διαχείρισης υλοποίησε για 7η συνεχή χρονιά δράσεις περιβαλλοντικής ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, μεταφέροντας στους μελλοντικούς χρήστες της περιοχής, το μήνυμα της σημαντικότητας προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος για την υγεία του ανθρώπου, αλλά και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και γενικά των οικοσυστημάτων.
 
 
Φορέας Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού
Τμήμα Πληροφόρησης, Εκπαίδευσης & Δημοσιότητας


Πληροφορίες: Αγνή Αναστασιάδη
Άστρος Αρκαδίας, 22001
Τηλ: 27550 22021 εσωτ. 5, Fax: 27550 22806
Email:
press@fdparnonas.gr
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου