Τρίτη 13 Ιουνίου 2017

Λάρισα. Ημερίδα για τα απόβλητα βιομηχανικών – βιοτεχνικών μονάδων


perifereia-2Ενημερωτική ημερίδα με θέμα την επεξεργασία και διάθεση των αποβλήτων βιομηχανικών – βιοτεχνικών μονάδων πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας. Στην ημερίδα, την οποία κλήθηκαν να παρακολουθήσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, τοποθετήθηκαν με εισηγήσεις Επιθεωρητές Περιβάλλοντος και στελέχη της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Στον χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός σημείωσε τα εξής:

«Η συνάντηση αυτή είναι ενημερωτική και ταυτόχρονα προειδοποιητική. Όλοι μας οφείλουμε να δουλέψουμε σαν ελβετικό ρολόι. Καθένας από εμάς είναι ένα γρανάζι και πρέπει να συντονιστούμε. Αυτή τη στιγμή η κατάσταση σε πολλά τυροκομεία, ελαιοτριβεία και σφαγεία δεν είναι η καλύτερη δυνατή. Υπάρχουν προβλήματα και πολλοί δεν θέλουν να συμμορφωθούν με την κείμενη νομοθεσία. Πρέπει όλοι όσοι ασχολούνται στον τομέα της μεταποίησης, βιομηχανίες, βιοτεχνίες κ.α, να γνωρίζουν ότι οι έλεγχοι θα είναι αυστηροί και προς όλους. Όλα τα προβλήματα μπορούν να εξαλειφθούν, με σωστή συνεργασία και μέσα από τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Εμείς επιθυμούμε να υπάρχει παραγωγή, οι υπηρεσίες μας βοηθούν όπου μπορούν, όμως η παραγωγή δεν πρέπει να λειτουργεί εις βάρος του περιβάλλοντος. Εμείς ως Περιφέρεια Θεσσαλίας καταβάλουμε μεγάλη προσπάθεια και υλοποιούμε περιβαλλοντικά έργα ύδρευσης, αποχέτευσης, άρδευσης, διαχείρισης στερεών και υγρών αποβλήτων, για να μπορέσουμε να είμαστε σήμερα μια από τις πιο «πράσινες» περιφέρειες της χώρας. Και αυτό πρέπει να το διατηρήσουμε».

Ο Περιφερειάρχης ευχαρίστησε όλους όσους παραβρέθηκαν στην ημερίδα, τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος καθώς και τα στελέχη των υπηρεσιών της Περιφέρειας Θεσσαλίας και ζήτησε τη συνεργασία όλων για να μην υπάρξουν μελλοντικά προβλήματα.

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος κ. Κωστής Νούσιος σημείωσε τα εξής: «Αυτόν τον ένα χρόνο που βρίσκομαι στην Αντιπεριφέρεια Περιβάλλοντος έχουμε αντιμετωπίσει μαζί με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας, πολλά ζητήματα σε ότι έχει να κάνει με τη διάθεση των υγρών αποβλήτων των βιομηχανικών – βιοτεχνικών μονάδων. Η ημερίδα αυτή έχει σαν στόχο την ευαισθητοποίησή των ενδιαφερομένων και την ενημέρωση τους σε ότι αφορά την κείμενη νομοθεσία».
 
 
Η ημερίδα συνεχίστηκε με τις εισηγήσεις:

– Η σύννομη διαχείριση των υγρών αποβλήτων και οι προοπτικές διαχείρισης υγρών αποβλήτων ελαιοτριβείων από την Dr Σοφία Χριστοφόρου, Χημικό Μηχανικό – Επιθεωρήτρια Περιβάλλοντος, Αν. Προϊσταμένη Τμήματος Επιθεώρησης Περιβάλλοντος Επιθεώρησης Βορείου Ελλάδος, ΣΕΠΔΕΜ, ΥΠΕΝ
– Διάθεση αποβλήτων ελαιοτριβείων στο έδαφος από τον Dr Βίκτορα Καββαδία
Δασολόγο – Τακτικό Ερευνητή, Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός Δήμητρα ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, Ινστιτούτο Εδαφοϋδατικών πόρων, Τμήμα Εδαφολογίας Αθηνών.
– Η ορθή διαχείριση αποβλήτων τυροκομείων από την MSc Μαρία Νικηφοράκη
Χημικός – Επιθεωρήτρια Περιβάλλοντος, Σώμα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος – Δόμησης – Ενέργειας και Μεταλλείων, Συντονιστικό γραφείο Αντιμετώπισης Περιβαλλοντικών Ζημιών
– Διαχείριση ζωικών υποπροϊόντων και αποβλήτων σφαγείων από τον Τσιαμπαλή Παναγιώτη Κτηνίατρο, Τμήματος Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας, Διεύθυνση Κτηνιατρικής Περιφέρειας Θεσσαλίας.



πηγή: http://www.karditsanews.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου