Σάββατο 17 Ιουνίου 2017

Αγγούρι, τα ωφέλη του στη διατροφή μας

 
636D3FF2-2E87-4D95-8396-1A3ACAEF9FA0-827-000001156F2C921F
 
Ανήκει στην οικογένεια των κολοκυνθών και τρέφει τους ανθρώπους εδώ και τουλάχιστον 3.000 χρόνια.

Λέγεται ότι τα πρώτα θερμοκήπια αγγουριού στήθηκαν στην Αρχαία Ρώμη κι αυτό γιατί ο αυτοκράτορας Τιβέριος ήθελε να τα απολαμβάνει κάθε μέρα. Το 95% της σύστασής του είναι νερό και η φλούδα του λειτουργεί σαν γόμα για τους λεκέδες από μαρκαδόρο στους τοίχους.
 
 
Αυτά είναι μόνο μερικά από όσα δεν ξέρεις για το κοινό πλην πολύτιμο λαχανικό που λέγεται αγγούρι και αξιώνει ισόβια θέση στο διατροφολόγιό σου για τους παρακάτω λόγους:

> Ενεργοποιεί το κολλαγόνο του δέρματος: Το οποίο μεταξύ άλλων σημαίνει πως το αγγούρι συμβάλλει στην καταπολέμηση του πρηξίματος, της κυτταρίτιδας και των ρυτίδων.
> Είναι γεμάτο με βιταμίνες: Περιέχει πολλαπλές βιταμίνες του συμπλέγματος B, φολικό οξύ, ασβέστιο, σίδηρο, βιταμίνη C, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, ψευδάργυρο, κ.ά.
> Το πυρίτιο και το θείο που επίσης εντοπίζονται στο αγγούρι βελτιώνουν την ποιότητα των μαλλιών.
> Είναι φυσικό σύμμαχος κατά της κακοσμίας του στόματος: Αν δεν έχεις τσίχλα, πάρε λίγο αγγούρι και πίεσέ το στον ουρανίσκο σου για μερικά δευτερόλεπτα.
> Μειώνει τη χοληστερόλη και άρα ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση.
> Η υψηλή περιεκτικότητά του σε νερό είναι ο Νο1 λόγος που το αγγούρι κρατάει μακριά τη δυσκοιλιότητα.
> Αποτελεί βασικό φυσικό διουρητικό, το οποίο σημαίνει ότι βοηθάει τον οργανισμό σου ν’ αποβάλλει τις τοξίνες.
> Τρώγοντάς το με τη φλούδα, λαμβάνεις μια καλή δόση βιταμίνης C.
> Ειδικά για εμάς τις γυναίκες το αγγούρι είναι ακόμα πιο απαραίτητο καθώς η περιεκτικότητά του σε λιγνάνες μειώνουν την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου στο μαστό, τις ωοθήκες ή τη μήτρα.
> Εξαιρετική η επίδρασή του και στην παραγωγή ινσουλίνης, αφού στο χυμό του αγγουριού εντοπίζεται μία ορμόνη που ενισχύει την παραγωγή της στο πάγκρεας.
> Κι όπως ήδη γνωρίζεις, δεν παχαίνει αφού περιέχει 95% νερό και 5% διαιτητικές ίνες.



πηγή: https://olympia.gr/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου