Παρασκευή, 16 Ιουνίου 2017

Το µικρό σκαθάρι της κυψέλης

 
 
Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Αναφοράς για την Υγεία των Μελισσών, το µικρό σκαθάρι της κυψέλης είναι παρασιτικό νόσηµα υποχρεωτικής δήλωσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
 
 
Πώς να αναγνωρίσετε την Aethina tumida
 
 
Η προνύµφη
 
Η προνύµφη είναι το επιβλαβές στάδιο στην αποικία όταν εµφανιστεί στην κυψέλη. Αναπτύσσεται σε περίπου 1 cm µήκος. Eίναι υπόλευκη, όπως και η προνύµφη του µεγάλου κηρόσκορου (Galleria mellonella). Ωστόσο, κατόπιν προσεκτικής εξέτασης µπορεί εύκολα να διαφοροποιηθεί λόγω της παρουσίας τριών ζευγών µακριών πρόσθιων ποδιών και ραχιαίων ακάνθων σε κάθε σωµατικό δακτύλιο.
 
 
Το ενήλικο
 
Αρχικά το σκαθάρι είναι ανοιχτόχρωµο και µετά σκουραίνει (καστανό έως µαύρο). Κεφάλι, θώρακας και κοιλιά είναι καλά διαχωρισµένα.
 
 
Βιολογικός κύκλος
 
Το γονιµοποιηµένο θηλυκό γεννά αυγά (1.5 x 0.25 cm) σε συστάδες, π.χ. σε ρωγµές στο ξύλο ή απευθείας στα κελιά γόνου των µελισσών. Το στάδιο της προνύµφης διαρκεί 10-16 ηµέρες. Οι προνύµφες είναι παµφάγες και τρώνε γόνο, γύρη και µέλι. Η ώριµη προνύµφη γίνεται νύµφη µετά από 15-60 ηµέρες. Η νυµφοποίηση πραγµατοποιείται στο έδαφος εκτός κυψέλης, συνήθως σε βάθος 10 cm - 30 cm. Μαλακά και υγρά εδάφη και µία θερµοκρασία άνω των 10 °C είναι απαραίτητα για την ολοκλήρωση του βιολογικού τους κύκλου. Το ζευγάρωµα πραγµατοποείται έξω από την κυψέλη. Ενήλικα µπορούν να πετάξουν τουλάχιστον 5 km για να προσβάλλουν νέες αποικίες.
 
 
Κριτήρια που θέτουν υποψία / Συνέπειες προσβολής για την αποικία
 
Οι προνύµφες σκάβουν στοές µέσα στα πλαίσια και καταστρέφουν το γόνο. Οι απεκκρίσεις στο µέλι τροποποιούν το χρώµα του και προκαλούν τη ζύµωσή του. Ο κίνδυνος αυτός είναι υπαρκτός και στο αποθηκευµένο µέλι πριν την εξαγωγή του.
 
 
Κλινικά συµπτώµατα προσβολής από το ΜΣΚ
 
- Παρατήρηση των σκαθαριών, ασυνήθιστων προνυµφών ή αβγών - Στοές µέσα στα πλαίσια (προνύµφες που σκάβουν στοές)
- Καταστροφή του γόνου
- Τροποποίηση του χρώµατος του µελιού και ζύµωσή του
 
 
Τι πρέπει να κάνουµε σε περίπτωση υποψίας
 
Το συντοµότερο δυνατό ειδοποιείτε την αρµόδια αρχή που θα εφαρµόσει τα κατάλληλα µέτρα. Οι μελισσοκόμοι μπορούν να βρουν περισσότερες πληροφορίες στο διπλανό αρχείο: Μικρό Σκαθάρι


πηγή: http://www.e-ea.gr/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου