Τετάρτη 14 Ιουνίου 2017

Αγρίνιο. Μία άλλη στόχευση για τις Καπναποθήκες Παπαπέτρου

 
 
του Δημήτρη Παπαδάκη
 
Η στόχευση της πόλης και των φορέων της περιοχής λέει πως οι καπναποθήκες Παπαπέτρου, που ανήκουν στο Υπουργείο Πολιτισμού, πρέπει για να αξιοποιηθούν να μετατραπούν σε Μουσείο. Και αφού το Κεντρικό Αρχαιολογικό Μουσείο θα γίνει στο Μεσολόγγι, να μετατραπούν σε Διαχρονικό Μουσείο της Πόλης του Αγρινίου. Για να επιτευχθεί μάλιστα ο στόχος το 2013 ο δήμος Αγρινίου έλαβε την απόφαση να χρηματοδοτήσει τις σχετικές μελέτες (αρχιτεκτονική, στατική και ηλεκτρομηχανολογική). Έκτοτε όμως δεν έγινε τίποτα και απλώς κάθε χρόνο εγγράφεται το σχετικό κονδύλι στον προϋπολογισμό του δήμου…

Παρόλο που δεν έχει γίνει τίποτα όλο αυτό τον καιρό και με δεδομένο ότι τα βασικά προβλήματα της υπόθεσης παραμένουν είναι ευκαιρία να ξαναδούμε τη στόχευση της πόλης. Διαχρονικό μουσείο λοιπόν. Με δεδομένο πως πολλά ευρήματα της αρχαιότητας από την περιοχή θα καταλήξουν στο Μεσολόγγι, όταν εκεί προχωρήσει η υπόθεση μουσείο και με δεδομένο πως από άλλες ιστορικές περιόδους δεν υπάρχει κάποια αξιόλογη αναφορά σε ευρήματα και επίσης με δεδομένο πως ήδη υπάρχει πολύ κοντά ένα πολύ αξιόλογο αρχαιολογικό μουσείο στο Θέρμο προκύπτουν μερικά εύλογα ερωτήματα. Διαχρονικό μουσείο για να στεγαστεί τι ακριβώς; Και να προσελκύσει ποιούς; Στην υπόθεση βέβαια θα πρέπει κανείς να θεωρήσει δεδομένη και την δυσκαμψία του Υπουργείου να προχωρήσει το θέμα ιδίως σε μια περιόδο όπου τα χρήματα είναι περιορισμένα ακόμη και στο ΕΣΠΑ.

Καλύτερες πιθανές λύσεις βρίσκονται αλλού. Σε άλλου είδους χρήση, σε άλλου είδους χρηματοδοτικά εργαλεία και σε άλλου είδους στόχευση. Και η στόχευση θα πρέπει να είναι στην αξιοποίηση του κτιρίου με τη σύμπραξη του ιδιωτικού τομέα, προφανώς σε άλλη κατεύθυνση αξιοποίησης (π.χ. συνεδριακό κέντρο ή ξενοδοχείο, είτε σχολείο ή πανεπιστήμιο με το σύστημα των πληρωμών διαθεσιμότητα, με το οποίο ήδη εκτελούνται τέτοια έργα). Το Υπουργείο Πολιτισμού, αλλά και ο δήμος Αγρινίου θα έπρεπε να ανιχνεύσουν σε τύπο αξιοποίησης υπάρχει μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον. Όσον αφορά τη χρηματοδότηση τον επόμενο μήνα αναμένεται η χώρα να υπογραψεί τη συμφωνία χρηματοδότησης με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για το Ταμείο Υποδομών, το οποίο αναμένεται να ενεργοποιηθεί από τις αρχές του επόμενου χρόνου με κεφάλαια που φτάνουν τα 900.000.000 ευρώ. Το Ταμείο Υποδομών θα χρηματοδοτεί τόσο έργα με Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) όσο και αμιγώς ιδιωτικά έργα.

Το εσωτερικό των καπναποθηκών Παπαπέτρου © Kamilo Nollas
Το εσωτερικό των καπναποθηκών Παπαπέτρου
© Kamilo Nollas
Ήδη και στη χώρα μας υπάρχουν πολλά παράδειγματα, όπου οι ΣΔΙΤ έδώσαν τις καλύτερες δυνατές επενδύσεις.

24 σχολεία κατασκευάστηκαν με τη διαδικασία του ΣΔΙΤ σε 10 Δήμους της Αττικής. Ενώ μέσω ΣΔΙΤ στη Δράμα το κτίριο των Καπναποθηκών Σπήρερ έγινε πολυτελές ξενοδοχείο πέντε αστέρων (δείτε εδώ) μέσα από το πρόγραμμα Jessica, τον πρόδρομο του Ταμείου Υποδομών στις ΣΔΙΤ.

Από το 1996 που οι καπναποθήκες Παπαπέτρου πέρασαν στην ιδιοκτησία του Υπουργείου Πολιτισμού μέχρι σήμερα, το κτίριο -που ως αποθήκη καπνού έχει πολύ χαμηλούς ορόφους- είναι εκ των πραγμάτων αναξιοποίητο, αφού δεν άλλαξε η απόφαση χαρακτηρισμού του ως διατηρητέο, ώστε να επιτραπούν μεγάλες επεμβάσεις στο εσωτερικό του. Τέτοιο ήταν όλα αυτά τα χρόνια το ενδιαφέρον των φορέων του δημοσίου (Υπουργείο, δήμος κτλ)… Να γιατί χρειάζεται μία άλλη στόχευση που να εμπλέκει το ιδιωτικό επενδυτικό ενδιαφέρον.



πηγή: http://www.agrinioculture.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου