Τετάρτη 14 Ιουνίου 2017

Ταξιδεύοντας με τα «Φαντάσματα του βουνού»

 
 
Φωτεινή Δημάκη
 
Αλήθεια, πώς θα σας φαινόταν να μπορούσατε να τρέξετε μαζί με μια λεοπάρδαλη του χιονιού; Να ταξιδεύατε σε χιονισμένες βουνοκορφές και να κοιμόσασταν παρέα;
 
Η ιδέα ίσως ακούγεται μη ρεαλιστική και ακραία, ωστόσο η κυβέρνηση του Νεπάλ κατάφερε με έμμεσο τρόπο να την κάνει πραγματικότητα.
 
Όλα άρχισαν το 2013, όταν η κυβέρνηση έδωσε την έγκρισή της, ώστε να τοποθετηθούν κολάρα παρακολούθησης σε τέσσερις λεοπαρδάλεις του χιονιού στο ανατολικό τμήμα της περιοχής Kangchenjunga. Η πρώτη επιχείρηση πραγματοποιήθηκε το ίδιο έτος και στέφθηκε με επιτυχία, αφού τοποθετήθηκε κολάρο σε μία αρσενική λεοπάρδαλη. Ακολούθησαν οι εξίσου επιτυχημένες αποστολές το 2015 και το 2016, όπου τοποθετήθηκε κολάρο σε δύο αρσενικές και δύο θηλυκές λεοπαρδάλεις.
 
Τα τελευταία θετικά νέα ήρθαν πριν δυο βδομάδες, στις 8 Μαΐου. Στην προστατευόμενη περιοχή Kangchenjunga τοποθετήθηκε δορυφορικό κολάρο σε θηλυκή λεοπάρδαλη του χιονιού. Η νεαρή λεοπάρδαλη ονομάστηκε Yalung προς τιμήν της περιοχής Yalung. Η Yalung θα παρακολουθείται στενά από τη κυβέρνηση του Νεπάλ, το WWF καθώς και από ντόπιους επιστήμονες.
 
 
Αλλά για ποιο λόγο είναι τόσο σημαντική η παρακολούθηση των λεοπαρδάλεων του χιονιού;
 
Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν χιλιάδες εντυπωσιακά και συναρπαστικά ζώα στο ζωικό βασίλειο, κάποια από τα οποία δυστυχώς σήμερα βρίσκονται στα πρόθυρα οριστικής εξαφάνισης. Η λεοπάρδαλη του χιονιού, γνωστή και ως το φάντασμα των Ιμαλαίων, ζει σε 12 χώρες γύρω από τα οροπέδια των Ιμαλαΐων και του Θιβέτ, όπως η Κίνα, το Νεπάλ, η Ινδία, το Πακιστάν, και η Ρωσία και σύμφωνα με επιστήμονες μόνο 4000 έχουν απομείνει στη φύση, γεγονός που την κατατάσσει στη κατηγορία των απειλούμενων με εξαφάνιση ζώων.
 
Η στενή παρακολούθηση με τη χρήση δορυφορικού κολάρου αποτελεί τη μοναδική λύση για την επιβίωση αυτού του τόσο εντυπωσιακού ζώου. Μέσω των κολάρων οι επιστήμονες έχουν τη δυνατότητα να λάβουν σημαντικές πληροφορίες για το είδος, όπως για παράδειγμα τον τρόπο μετακίνησής του, τις συνήθειες και τις προτιμήσεις του. Επιπλέον, θα μπορούν να εντοπίσουν τους βιοτόπους του είδους και τους διαδρόμους μεταξύ τους, συμπεριλαμβανομένων των διασυνοριακών «διαδρόμων». Παράλληλα, αυτές οι πληροφορίες θα αποτελέσουν σημαντική πηγή γνώσης για την ανάπτυξη σχεδίων διαχείρισης προστασίας.
 
 
Το εφαρμοσμένο αυτό σχέδιο παρακολούθησης και προστασίας στο Νεπάλ έχει ήδη φέρει σημαντικά αποτελέσματα. Συγκεκριμένα, παρατηρήθηκαν ενθαρρυντικές μετακινήσεις λεοπαρδάλεων του χιονιού στο Νεπάλ, την Ινδία και την Κίνα. Μάλιστα, μία από τις λεοπαρδάλεις κατάφερε να φτάσει στο μεγαλύτερο τεκμηριωμένο υψόμετρο -5.858 μ.- που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα για τις λεοπαρδάλεις του χιονιού σε ολόκληρο τον κόσμο.

"Η οικοδόμηση της υπάρχουσας επιστημονικής γνώσης για τη λεοπάρδαλη του χιονιού αποτελεί επιτακτική ανάγκη για συνεκτικές προσπάθειες διατήρησης που αποσκοπούν στην προστασία του «φαντάσματος των βουνών»", δήλωσε ο Anil Manandhar, Αντιπρόεδρος της WWF στο Νεπάλ.
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου