Τετάρτη 14 Ιουνίου 2017

Θεσπρωτία - Σύβοτα. Η Καραϊβική του Ιονίου

 
 
Αξίζει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε τις παραλίες Μπέλα Βράκα, στο νησάκι Μουρτεμένο και Παραλία, στο νησάκι Άγιος Νικόλαος
 
Τα Σύβοτα είναι παραθαλάσσιο χωριό στα νότια του νομού Θεσπρωτίας. Σύμφωνα με την απογραφή του 2001 είχε 908 κατοίκους και ανήκε διοικητικά στον ομώνυμο δήμο. Σήμερα ο πληθυσμός ανέρχεται στους 875 μόνιμους κατοίκους (απογραφή 2011).

Τα Σύβοτα αποτελούν ένα από τα κυριότερα παραθαλάσσια θέρετρα της Ηπείρου και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού συγκεντρώνει πλήθος τουριστών τόσο από την
Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό. Ο οικισμός είναι χτισμένος σε έναν μικρό κόλπο στον οποίο βρίσκονται διάσπαρτες διάφορες νησίδες, κυριότερες εκ των οποίων είναι ο Άγιος Νικόλαος και το Μαύρο Όρος.

Το
433 π.Χ., στα νερά της ευρύτερης περιοχής έλαβε χώρα η ναυμαχία των Συβότων, στα πλαίσια του Πελοποννησιακού Πολέμου, με ηττημένο τον Κερκυραϊκό στόλο από τον Θεσπρωτικό όπως αναφέρθηκε και στα βιβλία του Θουκυδίδη. Τα Σύβοτα εκείνη την εποχή δεν υπήρχαν σαν χωριό η έστω σαν κάποιος οικισμός, αλλά ονόμαζαν έτσι τα τρία νησιά, Σύβοτα νησιά. Επί τουρκοκρατίας, ο οικισμός ονομαζόταν Βώλια ενώ το 1850 μετονομάστηκε σε Μούρτο, από το όνομα του πειρατή που είχε ως ορμητήριο τα νησιά. Το όνομα αυτό διατηρήθηκε μέχρι το 1940 όταν η περιοχή έλαβε εκ νέου την αρχαία της ονομασία.

Τον Ιούνιο του
1822, στα πλαίσια της Ελληνικής Επανάστασης, δύναμη 500 επαναστατών υπό την αρχηγία του Κυριακούλη Μαυρομιχάλη, αποβιβάστηκαν στο λιμάνι των Συβότων, αιχμαλωτίζοντας 150 Οθωμανούς, οι οποίοι στάλθηκαν ως αιχμάλωτοι στην Πελοπόννησο. Έπειτα όμως από απαίτηση Άγγλων αξιωματικών από τα γειτονικά Επτάνησα, οι επαναστάτες αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν από τη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή και να αποβιβαστούν στην Σπλάντζα κοντά στο Φανάρι, σε απόσταση 7 ωρών από το Σούλι. Τα Σύβοτα, όπως και η υπόλοιπη Θεσπρωτία περιήλθαν στην Ελλάδα κατά την περίοδο των Βαλκανικών Πολέμων του 1912 - 1913.

Σημαντικά αξιοθέατα της περιοχής είναι το μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής, ο κατασκευασμένος το
1884 φάρος του νησιού Μαύρο Όρος καθώς και ο αρχαίος οικισμός του Βραχωνά.

Τα Σύβοτα έχουν αµµουδιές για κάθε γούστο. Κοντά στο κέντρο του οικισµού είναι η Ζάβια (µε πολύ πράσινο και αρκετά… δροσερή, λόγω της ύπαρξης πηγών γλυκού νερού), ο Γαλλικός Μώλος, το Ζέρι και το Σταβέντο. Οι τρεις τελευταίες διαθέτουν cafés και εστιατόρια και είναι ιδανικές για οικογένειες. Αξίζει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε την παραλία Μπέλα Βράκα, που βρίσκεται στο νησάκι Μουρτεμένο. Περνάτε στο νησί διασχίζοντας την θάλασσα με τα πόδια καθώς το νερό φτάνει μέχρι το γόνατο. Δεν θα βρείτε κάτι για φαγητό αλλά ούτε και κάποιο αναψυκτήριο γι αυτό πριν πάτε εφοδιασθείτε με τα απαραίτητα.
 
Λίγο πιο έξω, προς την κατεύθυνση της Πέρδικας, υπάρχουν µια σειρά από ακρογιαλιές, από τις οποίες οι πιο δηµοφιλείς είναι η Μικρή Άµµος και η Μέγα Άµµος. Στη δεύτερη µπορείτε να επιδοθείτε και σε θαλάσσια σπορ.

Για τους τυχερούς που διαθέτουν πλεούµενο, τα Σύβοτα έχουν πολλά ακόµα ν’ αποκαλύψουν. Το µέρος βρίθει από «µυστικούς» κολπίσκους, αµμουδιές, σπηλιές, ενώ ο περίπλους τον νησιών (Μουρτεµένο, Άγιος Νικόλαος, Μαύρο Όρος) προσφέρει µεγάλες συγκινήσεις. Επιβιβαστείτε σε κάποιο από τα καΐκια που πραγµατοποιούν σύντοµες εκδροµές από το λιµάνι προς τα νησιά και δείτε από κοντά γιατί αυτό το µέρος θεωρείται τόσο ιδιαίτερο. Ή ακόµα, εξορµήστε στα πέριξ µε αυτοκίνητο, αφού υπάρχουν και άλλες παραλίες, προσβάσιµες οδικώς, είτε προς την Πλαταριά και την Ηγουµενίτσα είτε προς την κατεύθυνση του γραφικού χωριού Πέρδικα και της Πάργας.



πηγή: http://www.artinews.gr, http://tilevoasartas.blogspot.gr/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου