Δευτέρα 19 Ιουνίου 2017

Δασοφύλακες έσωσαν εγκλωβισμένο ελάφι από βέβαιο θάνατο

 
 
Ένα ακόμα ελάφι του είδους Dama dama (πλατώνι) που παγιδεύτηκε σε πλαστικά δίχτυα αγροκτήματος στο νησί της Ρόδου έσωσαν από βέβαιο θάνατο οι δασοφύλακες της Διεύθυνσης Δασών Δωδεκανήσου.
 
Πιο συγκεκριμένα, το Σάββατο 17.6.2017, δασοφύλακες της Διεύθυνσης Δασών Δωδεκανήσου ενημερώθηκαν από κάτοικο της κοινότητας Απολλακιάς για ελάφι που παγιδεύτηκε σε πλαστικά δίχτυα. Κινήθηκαν άμεσα στη περιοχή και μετά από έρευνα εντόπισαν σε δάσος πεύκης που κάηκε πρόσφατα ένα εγκλωβισμένο αρσενικό ελάφι. Είχαν μπερδευτεί τα κέρατα του σε πλαστικά δίχτυα αγροτικής περίφραξης τα οποία και παρέσυρε μέχρι το δάσος όπου σκάλωσαν σε κορμούς και κλαδιά.

Σε αυτές τις περιπτώσεις τα ελάφια από μόνα τους δεν καταφέρνουν να απομακρύνουν το δίχτυ από τα κέρατά τους και αργά ή γρήγορα οδηγούνται στο θάνατο. Οι δασοφύλακες στη Ρόδο αντιμετωπίζουν δεκάδες παρόμοια περιστατικά τα τελευταία χρόνια (δείτε
ΕΔΩ) και έχουν αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία. Χάρη στη έγκαιρη επέμβαση τους κατάφεραν μέσα σε λίγα λεπτά να το απεγκλωβίσουν με επιτυχία και αφού διαπίστωσαν ότι δεν αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα τραυματισμού το άφησαν να επιστρέψει στο βιότοπό του. Το συγκεκριμένο ελάφι σώθηκε από βέβαιο θάνατο, το ίδιο συνέβη και πριν μια εβδομάδα όταν ένα άλλο ελάφι βρέθηκε εγκλωβισμένο σε περιοχή της νότιας Ρόδου (δείτε ΕΔΩ).
 
* Πληροφορίες και υλικό: Σταμάτης Χουρδάκης


πηγή: https://dasarxeio.com/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου