Δευτέρα 26 Ιουνίου 2017

Λήμνος. Ιδιωτική πρωτοβουλία δίνει και πάλι ζωή στο Παλιό Πεδινό

 
 
Το Παλιό Πεδινό αποτελεί οικισμό της Λήμνου με την αρχική του ονομασία να είναι Πεσπέραγο και με αυτό το όνομα αναφέρεται τουλάχιστον από τον 14ο αιώνα. Το 1955 μετονομάστηκε σε Πεδινό, διότι το προηγούμενο όνομα θεωρήθηκε τουρκογενές, αν και κάτι τέτοιο φαίνεται να μην ισχύει. Το 1968 έπειτα από ένα μεγάλο σεισμό ερήμωσε και εγκαταλείφθηκε από τους κατοίκους του, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν σε οικισμό που κτίστηκε σε νέα θέση και ονομάστηκε Νέο Πεδινό.
 
 
Χρόνια μετά, το Παλιό Πεδινό, παίρνει και πάλι ζωής, χάρη στην ιδιωτική πρωτοβουλία ενός μηχανολόγου, του κ. Κώστα Παπαγιαννίδη, ο οποίος για 44 χρόνια ζούσε και έκανε καριέρα στον μακρινό Καναδά. Ως συνταξιούχος πια, επέστρεψε στην Αθήνα και ως λάτρης τον ταξιδιών επισκέφτηκε με την τότε σύντροφο του τη Λήμνο. Η σκέψη μία, «αφήνουμε τα πάντα πίσω μας και πάμε να ζήσουμε στη Λήμνο…». 
 

 
Ο κ. Κώστας και η σύζυγος του πια η κ. Λουντμίλα ενώθηκαν με τα δεσμά του γάμου στην περιοχή της Πούντας ντυμένοι με παραδοσιακές στολές του νησιού και από εκεί και πέρα, άρχισαν να «χτίζουν» τη ζωή τους εδώ. Αρχικά στον Κοντιά ανακαινίζοντας μια παλιά κατοικία και στη συνέχεια στο παλιό Πεδινό, όπου αυτή τη στιγμή έχουν αγοράσει και ανακατασκευάσει 12 παλιές κατοικίες, ετοιμάζοντας αυτή την περίοδο άλλες δύο, σεβόμενοι πάντα το φυσικό περιβάλλον και την αρχιτεκτονική του χωριού, αφού αυτή ήταν που τους μάγεψε.
 
 
Μάλιστα η σύζυγος του έχει δημιουργήσει εκεί τη δική της γκαλερί.
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου