Δευτέρα 12 Ιουνίου 2017

Όταν οι μαθητές της Θράκης αναλαμβάνουν δράση για την προστασία του Ασπροπάρη

 
 
Ροδούλα Καραμπάτσα
 
160 μαθητές και 8 καθηγητές από 5 σχολεία της Θράκης ένωσαν τη φωνή τους με τη δική μας και ανέλαβαν ενεργή δράση για την προστασία του Ασπροπάρη, του μικρότερου και περισσότερου απειλούμενου γύπα της Ευρώπης, καθώς μόλις 5 ζευγάρια απομένουν στην Ελλάδα, ενώ μόνο τα τελευταία τριάντα χρόνια έχει εξαφανιστεί ο μισός περίπου πληθυσμός του στην Ευρώπη.
 
Ο Ασπροπάρης είναι το πρώτο πουλί στην ιστορία που προστατεύτηκε με νόμο από τους Φαραώ, με ποινή θανάτου, αναγνωρίζοντας με αυτό τον τρόπο, την σημαντική του συμβολή στην καθαριότητα των οικισμών από τα σκουπίδια και τα υπολείμματα της τροφής των ανθρώπων. Επιπλέον, θεωρείται ως ένα από τα εξυπνότερα πουλιά σε ολόκληρο τον πλανήτη, λαμβάνοντας υπόψη τη συμπεριφορά του με τα άλλα πτηνά, τις στενές οικογενειακές σχέσεις που αναπτύσσει με τους νεοσσούς του, το πώς αναζητά την τροφή του στη φύση, αλλά και το ότι αποτελεί τον μοναδικό γύπα που μεταναστεύει! Παρ’ όλα αυτά, δέχεται σοβαρές απειλές που συνδέονται με τους ανθρώπους και τις δραστηριότητες που αναπτύσσουν στις περιοχές, όπου συναντάμε τον όμορφο και σπάνιο αυτό γύπα. Μία από τις σημαντικότερες αυτές απειλές είναι τα δηλητηριασμένα δολώματα (φόλες) που πετιούνται από ασυνείδητους στην ύπαιθρο και που έχουν ως αποτέλεσμα να δηλητηριάζουν όχι μόνο τους λύκους ή τις αλεπούδες που θεωρούνται από πολλούς ως «ανεπιθύμητα» ή «επικίνδυνα» ζώα, αλλά και τους γύπες που τρέφονται με αυτά τα νεκρά ζώα που έχουν πρώτα καταναλώσει τις φόλες.

Τα δηλητηριασμένα δολώματα, λοιπόν, και τις συνέπειες που έχουν τόσο στον Ασπροπάρη, όσο και στο περιβάλλον και ολόκληρη την κοινωνία, ήταν το κεντρικό θέμα των εκπαιδευτικών δράσεων που πραγματοποιήθηκαν φέτος, για 5η συνεχόμενη χρονιά, στα σχολεία της Θράκης.

Και φέτος, η ομάδα του WWF Ελλάς στη Δαδιά ήρθε σε στενή συνεργασία με τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μαρώνειας και Σουφλίου, σχεδίασε και υλοποίησε εκπαιδευτικές δράσεις στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης, με κύριο στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση μαθητών και πολιτών απέναντι στην παράνομη χρήση των δηλητηριασμένων δολωμάτων που μολύνουν το περιβάλλον μας και απειλούν τη ζωή του Ασπροπάρη, του μοναδικού αυτού γύπα που επιλέγει τη χώρα μας για να αναπαραχθεί κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
 
 
Στις δράσεις αυτές που πραγματοποιήθηκαν την περίοδο Μάρτιος – Μάιος, συμμετείχαν το Γυμνάσιο Ιάσμου, το Γυμνάσιο Σουφλίου, το Γυμνάσιο Τυχερού, το Δημοτικό Τυχερού και το Δημοτικό Σαπών, ενώ οι περίπου 160 μαθητές των σχολείων αυτών ενημερώθηκαν αρχικά, μέσα από ντοκιμαντέρ, για το σπάνιο είδος του Ασπροπάρη και γιατί η προστασία του πρέπει να μας αφορά όλους, ενώ στη συνέχεια έλαβαν μέρος σε βιωματικές δράσεις για να κατανοήσουν καλύτερα το μέγεθος της καταστροφής που προκαλούν τα δηλητηριασμένα δολώματα στη φύση, αλλά και στον ήδη μειωμένο πληθυσμό του Ασπροπάρη. Την εμπειρία τους αυτή, καθώς και τα δυνατά συναισθήματα που ένιωσαν από τη συμμετοχή τους στις παραπάνω δράσεις, αξιοποίησαν οι μαθητές για την παραγωγή ενημερωτικού υλικού που διανεμήθηκε στους υπόλοιπους κατοίκους της περιοχής και που συνέβαλε στην ευρύτερη μετάδοση των μηνυμάτων περί προστασίας του Ασπροπάρη. Στο πλαίσιο αυτό, οι ίδιοι οι μαθητές, αναλαμβάνοντας τον ρόλο των πρεσβευτών, βγήκαν στους δρόμους, μοίρασαν ενημερωτικά φυλλάδια και ερωτηματολόγια, κράτησαν πλακάτ ενώ κρέμασαν στα δέντρα των πόλεών τους μηνύματα για την προστασία του Ασπροπάρη, προκειμένου να ενημερώσουν τους συμπολίτες τους για τις σοβαρές συνέπειες και όλες τις «παράπλευρες απώλειες» που προκαλεί η χρήση των δηλητηριασμένων δολωμάτων.
 
Η Ροδούλα Καραμπάτσα από το WWF Ελλάς δήλωσε: «Οι μαθητές της Θράκης φέρνουν πάντα έναν φρέσκο αέρα και μια νέα, πολύτιμη δυναμική στις δράσεις του WWF για την προστασία του Ασπροπάρη. Φέτος είχαμε τη χαρά για ακόμη μία χρονιά, 160 μαθητές ηλικίας 10-15 ετών να ενώσουν τις φωνές τους μαζί μας, και όλοι μαζί να καταφέρουμε να ταξιδέψουμε τα μηνύματά μας για την προστασία του γύπα από την παράλογη χρήση των δηλητηριασμένων δολωμάτων ακόμα πιο μακριά, σε ακόμα περισσότερους πολίτες. Τους ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας και ελπίζουμε αυτό να ήταν μόνο η αρχή ενός κοινού ταξιδιού που θα μας ενώνει για πολλά χρόνια ακόμα».
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου