Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017

Λαχανόκηποι στα δημοτικά σχολεία της Δωδεκανήσου από τους «Κηπουρούς του Αιγαίου»


Λαχανόκηποι στα δημοτικά σχολεία της Δωδεκανήσου από τους «Κηπουρούς του Αιγαίου»Με επιτυχία συνεχίζεται η υλοποίηση του προγράμματος κηπουρών του Αιγαίου (Aegean Gardener), στο πλαίσιο των δράσεων της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης 2019 από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου σε συνεργασία με το Περιφερειακό Φυτώριο Νοτίου Αιγαίου, που δημιούργησε λαχανόκηπους σε τρία ακόμη δημοτικά σχολεία της Ρόδου.
 
Πιο συγκεκριμένα, σήμερα, παρουσία του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργου Χατζημάρκου του προέδρου του Περιφερειακού Φυτωρίου κ. Μιχάλη Μπαριανάκη, της επικεφαλής της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης για το 2019, κ. Χάιντι Λαζάνη, οι μαθητές της Β’ τάξης του 15ου δημοτικού σχολείου, δημιούργησαν τον δικό τους λαχανόκηπο στην αυλή του σχολείου τους.
 
Οι μαθητές με ιδιαίτερη προθυμία φύτευσαν μια σειρά από λαχανοκομικά φυτά σε ζαρτινιέρες στην αυλή του σχολείου τους, τα πότισαν και δεσμεύτηκαν πως θα τα φροντίζουν προκειμένου αυτά να βγάλουν καρπούς.
 
Αντίστοιχα, την Παρασκευή 9 Ιουνίου, το Περιφερειακό Φυτώριο βρέθηκε στο 2ο δημοτικό σχολείο Ρόδου και την Πέμπτη 8 Ιουνίου, στο δημοτικό σχολείο Φανών. Και στα δύο αυτά σχολεία, υλοποιήθηκε η δράση «κηπουροί του Αιγαίου», από τους μαθητές της Β’ τάξης του δημοτικού σχολείου, με τα ίδια τα παιδιά να φυτεύουν τοπικές ποικιλίες λαχανοκομικών προϊόντων.
 
Ο διευθυντής του Περιφερειακού Φυτωρίου κ. Νίκος Ρένεσης, εξήγησε στους μαθητές τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να καλλιεργήσουν τα φυτά μέσα στις ζαρτινιέρες και τον τρόπο που πρέπει να τα φροντίσουν στη συνέχεια για να αναπτυχθούν.
 
Οι μαθητές μέσα από το πρότζεκτ «Κηπουροί του Αιγαίου» («Aegean Gardener»), μαθαίνουν τον κύκλο της καλλιέργειας αυτών των προϊόντων, με απώτερο στόχο όχι μόνο να στηρίξουν την τοπική παραγωγή που τους προσφέρει προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας, αλλά και να φυτεύουν και να τα συντηρούν και οι ίδιοι αργότερα στα χωράφια και τους κήπους τους, ξεκινώντας από το σχολείο.
 
Με τον τρόπο αυτό, οι μαθητές μυούνται στην Αιγαιακή Διατροφή μέσα από την παραγωγή παραδοσιακών λαχανοκομικών προϊόντων, χρησιμοποιώντας τοπικούς σπόρους.
 
Να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα που ξεκίνησε πιλοτικά από τον Σεπτέμβριο με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, πρόκειται να εφαρμοστεί σε όλα τα δημοτικά σχολεία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
 
Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, μιλώντας στους μαθητές, ανέφερε: «Στόχος αυτού που κάνουμε σήμερα εδώ και σύντομα σε όλα τα σχολεία της περιφέρειάς μας, είναι να αποκτήσετε μια μικρή εμπειρία του τι κάνουν οι γεωργοί μας και σε επίπεδο προετοιμασίας και σε επίπεδο φροντίδας, ούτως ώστε να καλλιεργήσουν όλα αυτά τα υπέροχα κηπευτικά προϊόντα που χρησιμοποιούμε όλοι στην κουζίνα μας και στο πιάτο μας.
 
Αυτό που θέλουμε από εσάς, είναι αυτά τα φυτά που φυτεύουμε σήμερα όλοι μαζί, να τα αγαπάτε και να τα φροντίζετε, διαθέτοντας κάθε μέρα λίγα λεπτά από τον χρόνο σας. Και αυτό μπορείτε να το κάνετε και στο σπίτι σας, στους κήπους σας αλλά και ακόμα και αν είστε σε διαμέρισμα, σε ένα μικρό χώρο στο μπαλκόνι σας. Θα είναι μεγάλη χαρά να έρθουμε κάποια στιγμή και να α δούμε να έχουν μεγαλώσει και να έχουν βγάλει τους καρπούς τους».


πηγή: http://www.paseges.gr/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου