Παρασκευή 23 Ιουνίου 2017

Εκδηλώσεις για την ανάδειξη του ελληνικού γαστρονομικού πλούτου στις Βρυξέλλες


Εκδηλώσεις για την ανάδειξη του ελληνικού γαστρονομικού πλούτου στις Βρυξέλλες.Αφιερωμένο στην ελληνική γαστρονομία ήταν το διήμερο εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκε από έως 20 Ιουνίου στις Βρυξέλλες και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με πρωτοβουλία του Ευρωβουλευτή Στέλιου Κούλογλου (ΣΥΡΙΖΑ, GUE/NGL).
 
Στην εκδήλωση «Η Ελλάδα στο Πιάτο!» τέσσερα χαρακτηριστικά ελληνικά προϊόντα (φάβα, τραχανάς, ταραμάς και πίτες) έγιναν πηγή έμπνευσης και πρώτες ύλες για ισάριθμους προσκεκλημένους Έλληνες σεφ και ένα ταξίδι στη γεύση, την παράδοση και τα δώρα της ελληνικής γης ξεκίνησε στην καρδιά του Ευρωκοινοβουλίου.
 
Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με το εστιατόριο «Φίλεμα» στις Βρυξέλλες του βραβευμένου σεφ Ν. Μακρυγιαννάκη και την ομάδα του, τον ΕΟΤ με την διευθύντρια γραφείου Benelux Ελ. Σκαρβέλη, το Green Gastronomy Guide με τη συμμετοχή του Η. Πίττα, το Ινστιτούτο Ελληνικής Διατροφής, τη ΓΣΕΒΕΕ και το "A Discovering Network asbl".
 
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, μεταξύ άλλων, περιελάμβανε γνωριμία ελληνικών γεύσεων με καλεσμένους επιλεγμένους σεφ στο εστιατόριο «Φίλεμα» καθώς και εκδήλωση γευσιγνωσίας στο εστιατόριο ευρωβουλευτών του Ευρωκοινοβουλίου.
 
Όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο κ. Κούλογλου, η Ελλάδα περνάει μια βαθιά κρίση τα τελευταία χρόνια. «Αυτή η κρίση πέρα από τα κακά της είχε και τα καλά της. Την ανάπτυξη δηλαδή μιας μεγάλης δημιουργικότητας στον χώρο του πολιτισμού και της κουλτούρας με την ευρεία έννοια».
 
Σύμφωνα με τον κ. Κούλογλου, «η χώρα όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης έχει πέσει θύμα προκαταλήψεων και στερεοτύπων σε βάρος της και μια από τις αιτίας της οργάνωσης τέτοιου είδους εκδηλώσεων είναι ακριβώς να χτυπήσουμε αυτά τα στερεότυπα και να αναδείξουμε τη δημιουργικότητα, το νέο στοιχείο που υπάρχει στην Ελλάδα που δεν είναι μόνο συρτάκι και ούζο αλλά και άλλα πράγματα καινούργια και δημιουργικά».
 
Επίσης πρόσθεσε ότι στη χθεσινή εκδήλωση τέσσερις σεφ θα μαγείρευαν μέσα στο ευρωκοινοβούλιο για εκατοντάδες Έλληνες και ξένους καλεσμένους.
 
«Πρέπει να αναδείξουμε το πραγματικό πρόσωπο της Ελλάδας το οποίο εξακολουθεί να είναι δημιουργικό παρά την κρίση και να αποδομήσουμε τα στερεότυπα που για τους Έλληνες που ζούνε στο εξωτερικό συχνά παίρνουν ενοχλητικές διαστάσεις. Όλη αυτή η προσπάθεια ενοχοποίησης της χώρας τα τελευταία χρόνια και δημιουργίας αρνητικών στερεοτύπων πρέπει να πολεμηθεί δείχνοντας το πραγματικό και δημιουργικό πρόσωπο της Ελλάδας».
 
Από την πλευρά του ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης ανέφερε ότι η εκδήλωση «Η Ελλάδα στο πιάτο» είναι μια βραδιά γευσιγνωσίας που έχει στόχο να αναδείξει τον γαστρονομικό πλούτο.
 
Είναι συνέχεια μιας πρωτοβουλίας του Στέλιου Κούλογλου που ξεκίνησε από πέρυσι με την πολύτιμη συμβολή του κ. Γ. Πίττα και έρχεται σε μια επίκαιρη στιγμή όπου στην Ελλάδα μπορούμε να δείξουμε και θετικές ειδήσεις.
 
«Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να συμβάλλει τόσο στο να προβληθούν τα θετικά πράγματα που γίνονται στην Ελλάδα όσο και να σπάσουν στερεότυπα που βρίσκουμε καθημερινά μπροστά μας. Μέσα σε αυτά τα 2,5 – 3 χρόνια που ζούμε μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο υπάρχει μια αλλαγή προς το καλύτερο. Δεν είμαστε μόνοι, διευρύνονται τα ερείσματά μας και όσο εμείς πείθουμε ότι μπορούμε να κάνουμε θετικά πράγματα τόσο αποτελεσματικότερα θα φύγουμε από αυτή τη θηλιά της μνημονιακής επιτροπείας. Αυτό είναι το στοίχημα και σε αυτό συμβάλλουν όλες οι προσπάθειες που γίνονται από τη μικρότερη μέχρι τη μεγαλύτερη».


πηγή: http://www.paseges.gr/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου