Πέμπτη 22 Ιουνίου 2017

Αγρίνιο - Ανάπλαση Πάρκου. Διαβούλευση τέλος, ώρα για έργο

 
Με αναλυτική συζήτηση που έγινε στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας ολοκληρώθηκε σήμερα η δημόσια διαβούλευση επί της μελέτης για τη νέα ανάπλαση του Παπαστράτειου Δημοτικού Πάρκου Αγρινίου. Παρουσιάστηκαν οι προτάσεις, που κατατέθηκαν κατά την διάρκεια της διαβούλευσης από φορείς δημοτικές παρατάξεις και πολίτες και οι απαντήσεις των μελετητών επί των προτάσεων. Αναλυτικά στοιχεία μάλιστα για όλα αυτά δόθηκαν στη δημοσιότητα από τον δήμο Αγρινίου και μπορείτε να τα διαβάσετε στα επισυναπτόμενα αρχεία που ακολουθούν.
 
Επιγραμματικά θα μπορούσε να πει κανείς ότι ξεχώρισαν ορισμένα επιμέρους θέματα στην διαδικασία. Ένα από αυτά ήταν η χρήση του υδατοπερατού σκυροδέματος για την δημιουργία σε ορισμένα σημεία του Πάρκου «οδών» πρόσβασης σε πυροσβεστικά οχήματα κτλ. Από τους μελετητές χαρακτηριστήκε αναγκαίο κακό από την νομοθεσία και τη ακραία πιθανότητα μιας φωτιάς στο Πάρκο να υπάρξει τέτοια πρόβλεψη για πρόσβασεων βαρέων οχημάτων. Η απάντηση που δόθηκε ήταν ότι το υλικό αυτό εκτός από υδατοπερατό, έχει μικρή ανακλαστικότητα, θα χρησιμοποιηθεί σε «χωμάτινη» απόχρωση και μπορεί να αντιμετωπίσει με μεγάλη ευκολία τυχόν πλημμυρικά φαινόμενα. Η χρήση του σύμφωνα με τους μελετητές θα περιοριστεί σε λιγότερο από 7% της έκτασης του πάρκου. Ένα άλλο ερώτημα που τέθηκε ήταν γιατί να χρησιμοποιηθεί τσιμέντο για τα κράσπεδα που θα οριοθετούν τα χωμάτινα μονοπάτια του πάρκου. Η απάντηση που δόθηκε ήταν πως η υπερύψωση των μονοπατιών με χώμα θα καλύψει τα κράσπεδα που θα χρησιμοποιηθούν για την συγκράτηση των υλικών και πως η τυχόν χρήση πέτρας θα απαιτούσε πάλι τη χρήση τσιμέντου για την έδραση της πέτρας και κυρίως εκσκαφή σε μεγαλύτερο βάθος για την έδραση της πέτρας, με κίνδυο να βλαφθεί το ριζικό σύστημα θάμνων ή δένδρων
Αναφορικά με την ανισοβαρή αντιμετώπιση των μελετητών του δασικού τμήματος του πάρκου σε σχέση με το ακάλυπτο τμήμα δυτικά του αναψυκτηρίου, παρατήρηση η οποία ανήκει στο ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας, η απάντηση των μελετητών ήταν ότι η νομοθεσία δεν επιτρέπει μεγάλες παρεμβάσεις στο δασικό τμήμα, για το οποίο ούτως ή άλλως δεν υπήρχε πρόθεση να αλλοιωθεί. Η μόνη παρέμβαση που γίνεται στο δασικό τμήμα είναι αφορά τις χωμάτινες διαδρομές, ωστόσο σύμφωνα με τους μελετητές στο δασικό τμήμα που είναι ο μεγάλος πλούτος του πάρκου έχει επενδυθεί μεγάλη επιστημονική εργασία για τη διάσωση και προστασία των δένδρων και αυτό γιατί η διαχειριστική μελέτη προβλέπει μητρώο για τα δένδρα και παρεμβάσεις που θα πρέπει να γίνουν σε κάθε δένδρο ξεχωριστά, ώστε να αποκατασταθούν τυχόν προβλήματα στη σταθερότητά τους. Τέλος ένα άλλο σημαντικό θέμα που τέθηκε ήταν αυτό της άρδευσης και ειπώθηκε πως ο δήμος Αγρινίου προσανατολίζεται να επαναχρησιμοποιήσει την παλιά γεώτρηση που υπήρχε ή να κάνει νέα (τρέχει και η αδειοδότηση) καθώς αποκλείστηκε η περίπτωση να χρησιμοποιηθεί για το σκοπό αυτό το πόσιμο νερό από το δίκτυο της ΔΕΥΑ. Σε επιμέρους θέματα από την πλευρά των μελετητών ειπώθηκε ότι τα στοιχεία νερού που προτείνονται (συντριβάνια, τεχνητή λίμνη) προτάθηκαν με βιοκλιματικά κριτήρια. Επισής θα γίνει αποκατάσταση των εσωτερικών βαθμίδων και τοιχίων, σήμανση δένδρων (μνημειακών – ιστορικών) και κατά το δυνατόν αποκατάσταση των μπορντούρων με λιγούστρια.
 
Το επόμενο βήμα μετά τη διαβούλευση θα είναι η συζήτηση του θέματος στο δημοτικό συμβούλιο για την οριστική παραλαβή της μελέτης και η διαδικασία ένταξης και δημοπράτησης του έργου μέσα από το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδας. Σύμφωνα με παλαιότερη αναφορά του δημάρχου Αγρινίου Γ. Παπαναστασίου στόχος είναι το έργο να δημοπρατηθεί κοντά στα τέλη του καλοκαιριού.


πηγή: http://www.agrinioculture.gr/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου