Πέμπτη 29 Ιουνίου 2017

Πράσινες πολιτιστικές διαδρομές

 
Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές 2017
 
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» 2017 του ΥΠΠΟΑ πραγματοποιήθηκε κοινή δράση από τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου, την ΕΦΑ Πιερίας, το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων Α/θμιας Εκπ/σης Πιερίας και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ανατολικού Ολύμπου με την υποστήριξη του Δήμου Δίου – Ολύμπου. Η δράση υλοποιήθηκε στο βιωματικό Πάρκο Λειβήθρων στις 24, 25, 29 Μαΐου καθώς και 12 Ιουνίου 2017.

Στόχος της δράσης ήταν η κατανόηση της σχέσης ανθρωπογενούς και φυσικού περιβάλλοντος καθώς και η βιωματική γνωριμία με το φυσικό περιβάλλον, τον μύθο και την πολιτιστική ταυτότητα του οικείου χώρου.

Οι δράσεις που πραγματοποιήθηκαν ήταν οι ακόλουθες:
 
- αρχαιολογική ξενάγηση με εστίαση στις ανεσκαμμένες θέσεις του Μακεδονικού Ολύμπου και στον αρχαιολογικό χώρο των Λειβήθρων – μύθο του Ορφέα, από το προσωπικό της ΕΦΑ Πιερίας, αρχαιολόγο Κλινάκη Ε. και συντηρήτρια Κυπριανού Β.
- περιβαλλοντικό ερμηνευτικό μονοπάτι με αντίστοιχο εργαστήριο από τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου (25, 29/5/2017 και 12/6/2017).
- Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης δράσης τα παιδιά εξοπλίστηκαν με μεγεθυντικούς φακούς, απόχες, γραφική ύλη και μια ειδικά διαμορφωμένη θήκη συλλογής περιβαλλοντικού υλικού από την έκταση του πάρκου. Οι συμμετέχοντες εργάστηκαν ομαδικά, υπό την καθοδήγηση της οικοξεναγού Νασοπούλου Θ. και της βιολόγου Γιάννακα Δ., με στόχο την παρατήρηση της χλωρίδας και εντομοπανίδας του πάρκου.
- περιβαλλοντικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο χώρο του πάρκου και στην περιπατητική διαδρομή ως την ακρόπολη Λειβήθρων από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ανατολικού Ολύμπου, Μπεκιροπούλου Β., (24, 25, 29/5/2017).
- βιωματικά εργαστήρια:

1. Αγγειοπλαστική
2. Πραγματοποιήθηκε θεωρητική παρουσίαση – βιντεοπροβολή της αγγειοπλαστικής τέχνης, απτική ξενάγηση στην εκθεσιακή συλλογή αναπαραστάσεων αγγείων του Μακεδονικού Ολύμπου, ενδεικτική κατασκευή τροχήλατων αγγείων από τους κεραμείς Σταγγίδη Ι./ Καζαντζανίδου Ε. και κατασκευή χειροποίητων αγγείων από τους συμμετέχοντες.
3. Την εναρκτήρια ημέρα του προγράμματος έγινε πλήρωση και πυροδότηση μικρού κεραμικού κλιβάνου (ξυλοκάμινου), κατασκευής του Σταγγίδη I., από τον ίδιο. Τις επόμενες ημέρες έγινε άνοιγμα και επαναπλήρωση του κλιβάνου από την Καζαντζανίδου Ε.
4. Δραματοποίηση του ορφικού/ «μουσικού» μύθου των Λειβήθρων και μιμική απόδοση των αναρτημένων μύθων ειδών της τοπικής χλωρίδας από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ανατολικού Ολύμπου, Μπεκιροπούλου Β.
5. Τα παιδιά δραματοποίησαν μουσικοκινητικά τον μύθο καταστροφής των Λειβήθρων στο θέατρο του πάρκου, με την καθοδήγηση των εμψυχωτών, φορώντας προσωπεία ρόλων και παράγοντας ήχους με μουσικά όργανα.
6. Στην μιμική απόδοση των μύθων των φυτών τα παιδιά ζωντάνεψαν το μύθο της διαμάχης Αθηνάς – Ποσειδώνα για την πόλη της Αθήνας στην περιοχή του ελαιώνα του πάρκου.
7. Εικαστικές δημιουργίες των συμμετεχόντων με έμπνευση τα παραπάνω, υπό την καθοδήγηση του ζωγράφου Δερμεντζίδη Σ. Η δράση υλοποιήθηκε στα κιόσκια Μουσών, όπου υπάρχει αναρτημένο εποπτικό υλικό για τις «Ολυμπιάδες – Πιερίδες» Μούσες.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου