Παρασκευή 23 Ιουνίου 2017

Η γνώση είναι προϋπόθεση για την καλλιέργεια των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών

 
 
Οι αποδόσεις στα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά έχουν να κάνουν με τη γνώση γύρω από την καλλιέργεια τους, ώστε η μεθοδολογία της καλλιέργειας, το πολλαπλασιαστικό υλικό να είναι δοκιμασμένο στις τοπικές κλιματολογικές συνθήκες.

«Όλοι όσοι θέλουν να ασχοληθούν με τα αρωματικά φυτά ή ασχολούνται με αυτά, να περάσουν από μία διαδικασία εκπαίδευσης που θα τους βοηθήσει να καλλιεργήσουν με μεθόδους οι οποίες έχουν δοκιμαστεί μέσα από την έρευνα, να χρησιμοποιήσουν το κατάλληλο πολλαπλασιαστικό υλικό, το οποίο είναι προσαρμοσμένο στις συνθήκες του τόπου και ταυτόχρονα είναι προσαρμοσμένο στις γεωγραφικές συνθήκες της περιοχής, τόνισε η κα. Μαλούπα Ελένη- Ερευνήτρια ΕΛ.Γ.Ο. ΔΗΜΗΤΡΑ, στην ημερίδα της 18ης Ιουνίου 2017 στη Φλώρινα.

Το θέμα της ημερίδας ήταν «Τα αρωματικά φυτά ως μοχλός ανάπτυξης της Π.Ε. Φλώρινας», που πραγματοποιήθηκε από το ΕΒΕ Φλώρινας.
 
Η περιοχή μας έχει τα προβλήματα της και μια ανεργία του 37%.
 
Σήμερα κάνουμε την ημερίδα αυτή για να μπορέσουμε να κάνουμε τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά μοχλό ανάπτυξης, επεσήμανε ο πρόεδρος του ΕΒΕ Φλώρινας Σάββας Σαπαλίδης, στο χαιρετισμό του κατά την έναρξη της ημερίδας.
 
Τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά όπως και οι μικροί σπόροι της φύσης είναι η λύση της εναλλακτικής απασχόλησης πολλών κατοίκων της περιοχής μέσα από δραστηριότητες του πρωτογενή τομέα.
 
Στον τομέα της μεταποίησης τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά μπορούν να δώσουν προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας, τα οποία συνδυαζόμενα με τα παραγόμενα τοπικά προϊόντα μπορούν να δώσουν καινοτόμα προϊόντα πολύ ανταγωνιστικά στην ευρωπαϊκή και γενικά στην παγκόσμια αγορά, τόνισε η κα. Μαλούπα Ελένη.

Απαντώντας σε ερ
ώτηση μας γι' αυτούς που ισχυρίζονται ότι οι αποδόσεις των αρωματικών φυτών δεν είναι τέτοιες που μπορούν να καταστήσουν βιώσιμες τις καλλιέργειες, η κα Μαλούπα είπε: «Θεωρώ ότι δεν είναι ζήτημα των αποδόσεων γιατί σίγουρα οι αποδόσεις στα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά έχουν να κάνουν και με τη γνώση γύρω από την καλλιέργεια.
 
Θάπρεπε λοιπόν όπως φαίνεται και στη στρατηγική ανάπτυξης των αρωματικών φυτών, όλοι όσοι θέλουν να ασχοληθούν με τα αρωματικά φυτά ή ασχολούνται με αυτά, να περάσουν από μία διαδικασία εκπαίδευσης που θα τους βοηθήσει να καλλιεργήσουν με μεθόδους οι οποίες έχουν δοκιμαστεί μέσα από την έρευνα, να χρησιμοποιήσουν το κατάλληλο πολλαπλασιαστικό υλικό, το οποίο είναι προσαρμοσμένο στις συνθήκες του τόπου και ταυτόχρονα είναι προσαρμοσμένο στις γεωγραφικές συνθήκες της περιοχής.
 
Επομένως θεωρώ ότι θα πρέπει να ξεκινήσουμε από την αρχή κάνοντας πράξη μία στρατηγική η οποία θα βοηθήσει συνολικά τη χώρα, καλλιεργώντας αυτό το οποίο ταιριάζει στην περιοχή με τις μεθόδους οι οποίες έχουν ήδη δοκιμαστεί από την έρευνα».
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου