Σάββατο 24 Ιουνίου 2017

Μπουγάτσα με γέμιση τυρί και κρέμα από βουβαλινό γάλα


Μπουγάτσα με γέμιση τυρί και κρέμα από βουβαλινό γάλαΜπουγάτσα με γέμιση τυρί και κρέμα από βουβαλινό γάλα, μια… μυστική συνταγή που θα κάνει το ντεμπούτο της στο 1ο Festival ΧρυσοΒούβαλου Υγροτόπου Κερκίνης (24-25 Ιουνίου 2017), θα αποτελέσει το πλήρες και …άκρως θρεπτικό πρωινό εκείνων, που θα αποφασίσουν να δώσουν το «παρών» στη διοργάνωση, είτε για να ενημερωθούν για τις ευεργετικές ιδιότητες των προϊόντων από βούβαλο είτε για να διασκεδάσουν με το πλήθος δραστηριοτήτων που έχουν οργανωθεί.
 
Στην έναρξη του φεστιβάλ, στις 24/6, θα μοιραστούν στους επισκέπτες του 500 μερίδες των 150 γραμμαρίων/έκαστη, μπουγάτσα με γέμιση τυρί και κρέμα από βουβαλινό γάλα, όπως σημείωσε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εμπνευστής της συνταγής, ο 35χρονος Κώστας Γκόγκος, που διατηρεί εργαστήριο μπουγάτσας στην Ηράκλεια Σερρών και οι δημιουργίες του είναι όλες χειροποίητες.
 
«Έκανα τέσσερις δοκιμές και τελικά πέτυχα τη σωστή δοσολογία των συστατικών, έτσι ώστε το πρωϊνό με το οποίο θα τρατάρουμε τους επισκέπτες του Festival να είναι χορταστικό, αλλά κυρίως απολαυστικό και όχι μακριά από τις γεύσεις που έχει συνηθίσει ο Έλληνας» υπογράμμισε χαρακτηριστικά και απαντώντας σε σχετική ερώτηση σημείωσε «το βουβαλινό γάλα είναι πιο παχύ -έχει πολλά λιπαρά- και άρα θα έπρεπε να ισορροπήσω τα συστατικά, ώστε αυτοί που θα το καταναλώσουν τρώγοντάς το, όχι μόνο να μη νιώθουν δυσάρεστα, αλλά να το απολαύσουν κιόλας».
 
Σε ερώτηση για το εάν μπορεί το νέο προϊόν να κυκλοφορήσει εμπορικά στην αγορά, ο κ. Γκόγκος σημείωσε ότι «το αγώι ξυπνά τον αγωγιάτη».
 
 
Η ιστορία της μπουγάτσας
 
H μπουγάτσα αποτελεί αγαπημένη γεύση μικρών και μεγάλων και συνοδεύεται από μια ιστορία που ξεκινά πολύ παλιά, με αφετηρία τα χρόνια μετά τη μικρασιατική καταστροφή. Η μπουγάτσα κυριάρχησε στον ελλαδικό χώρο μετά τη μικρασιατική καταστροφή, από τη Β. Ελλάδα ως την Ήπειρο και από την Πελοπόννησο ως την Κρήτη.

Ιδιαίτερα όμως …πολιτογραφήθηκε ως Σερρέα, καθώς στην Β. Ελλάδα εγκαταστάθηκε μεγάλος αριθμός προσφύγων από τη Μικρά Ασία. Ετυμολογικά η μπουγάτσα είναι παραφθορά της οθωμανικής λέξης «πογάτσα», που σημαίνει με γέμιση από κρέμα, περιχυμένη με άχνη ζάχαρη ή πίτα με γέμιση τυρί.
 
Τα χρόνια περνούν και η μπουγάτσα παραμένει δημοφιλής στις Σέρρες, αλλά και στη Σμύρνη. Η μπουγάτσα ωστόσο, δεν υστερεί σε δημοτικότητα και στη Θεσσαλονίκη όλα αυτά τα χρόνια. Το 1917 ιδρύεται η συντεχνία των Μπουγατσοποιών Θεσσαλονίκης και δύο χρόνια μετά συγκεντρώνει 51 μέλη. Μετά το 1922, η διάδοση της μπουγάτσας στον ελλαδικό χώρο επιταχύνθηκε και η τέχνη εξελίχθηκε.


πηγή: http://www.paseges.gr/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου