Δευτέρα 26 Ιουνίου 2017

GreenWave Festival 2017 – H Eιρήνη είναι ο Δρόμος

 
 
«Δεν υπάρχει Δρόμος για την Ειρήνη, η Ειρήνη είναι ο Δρόμος» Μ. Gandhi
Το 7ο Greenwave Festival θα μιλήσει για την ειρήνη, θα γιορτάσει την ειρήνη, θα διεκδικήσει την ειρήνη (Θεσσαλονίκη 14-17/9/2017)
 
Με τη λήξη του ψυχρού πολέμου η προσδοκία για παγκόσμια ειρήνη διαψεύστηκε με τον πιο τραγικό τρόπο. Συρράξεις που συνόδευσαν τη δημιουργία των νέων κρατικών οντοτήτων που προέκυψαν από τη διάλυση των ανατολικών ομοσπονδιών, στρατιωτικές επεμβάσεις της Δύσης στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, συνεχιζόμενη ένταση στην Παλαιστίνη, εθνοκαθάρσεις και αιματηρός πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία, μόνιμες εστίες πολέμου και αγριότητες στην Αφρική και ο τραγικός εμφύλιος στη Συρία που μαίνεται για 7η συνεχή χρονιά.

Ταυτόχρονα έχουμε την άνοδο κατεδαφιστικών και ακροδεξιών δυνάμεων και την ανάληψη της εξουσίας –στις πρώην υπερδυνάμεις- από όλο και πιο πολεμοχαρείς, αντιδραστικούς και απρόβλεπτους ηγέτες.
 
Η προσπάθεια από τη Δύση για έλεγχο των πηγών ενέργειας στη Μ. Ανατολή και άλλων ορυκτών στην Αφρική, οδηγεί στις επεμβάσεις, στη στήριξη αντιδημοκρατικών καθεστώτων, στην αναζωπύρωση των φονταμενταλιστών ιδεολογιών και στον πόλεμο. Και την ίδια στιγμή, υπάρχουν ηγέτες και πολίτες που αρνούνται την αλληλεγγύη στους πρόσφυγες του πολέμου.

Οι πολεμικές εικόνες, ως αναπόσπαστο, αυτονόητο μέρος της καθημερινής μας ζωής, μας υπενθυμίζουν πόσο η ιδέα της ειρήνης συνθλίβεται όλο και περισσότερο κάτω από το βάρος των συρράξεων, των γεωπολιτικών και οικονομικών συμφερόντων, της εξάντλησης των φυσικών πόρων και της καταστροφικής εκμετάλλευσης των οικοσυστημάτων, του εξοπλιστικού (πυρηνικού και συμβατικού) ανταγωνισμού, του μιλιταρισμού, του ρατσισμού και του εθνικισμού, της ανόδου του νεοναζισμού και της κλιμάκωσης της τρομοκρατίας.

Τα παραπάνω σε συνδυασμό με την παγκόσμια οικονομική κρίση καθιστούν το πολιτικό πρόταγμα της ειρήνης πιο επίκαιρο από ποτέ, 50 χρόνια μετά από την κορύφωση του παγκόσμιου ειρηνιστικού κινήματος.

Πρέπει να ξανασυνδεθούμε με τις αρχές και τις αξίες των κινημάτων εκείνων τα οποία είχαν ως κεντρικό πολιτικό στόχο την ειρήνη, το κίνημα για τον παγκόσμιο αφοπλισμό, για τη μη-βία, για την πολιτική ανυπακοή, για την αντίρρηση συνείδησης και να αρθρώσουμε ένα νέο πολιτικό λόγο ενώνοντας τις φωνές μας με τα εκατομμύρια των συνανθρώπων μας που επιθυμούν και επιδιώκουν το αυτονόητο: τον σεβασμό στην αξία της ανθρώπινης ζωής. Νομοτελειακά η πορεία προς την επίτευξη αυτού του στόχου προϋποθέτει τη διασφάλιση ξεκάθαρων όρων ώστε να μπορούμε να μιλάμε για ουσιαστική ειρήνη και όχι για κατάσταση μη πολέμου.

Γιατί η δικιά μας ειρήνη δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς ουσιαστική δημοκρατία
Δεν οικοδομείται χωρίς κοινωνική δικαιοσύνη
Δεν ακμάζει χωρίς αλληλεγγύη
Δεν ευημερεί χωρίς ισότητα
Δεν μακροημερεύει χωρίς συνεργασία
Δεν ευδοκιμεί χωρίς σεβασμό στις ατομικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα
Δεν ριζώνει χωρίς φροντίδα για τον πλανήτη που μας φιλοξενεί



πηγή: http://ecology-salonika.org/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου