Τρίτη 13 Ιουνίου 2017

Οι θάλασσές μας δεν είναι μιας χρήσης

 
 
Mε ένα τεράστιο ψηφιδωτό από 10.000 πλαστικά ποτήρια του καφέ, η Greenpeace εγκαινιάζει τη νέα της εκστρατεία ενάντια στα πλαστικά μίας χρήσης
 
Το ψηφιδωτό[1] απεικονίζει την πασίγνωστη μινωική τοιχογραφία με τα δελφίνια που κοσμεί το παλάτι της Κνωσού, με στόχο να αναδείξει το μείζον πρόβλημα που αντιμετωπίζει η θάλασσα λόγω της εκτεταμένης ρύπανσης από πλαστικά αντικείμενα μίας χρήσης. Στο πλαίσιο της νέας εκστρατείας της οργάνωσης, το πλοίο της Greenpeace, Rainbow Warrior, θα ταξιδέψει στη Μεσόγειο για να αποκαλύψει το μέγεθος του προβλήματος της πλαστικής ρύπανσης και να κινητοποιήσει τους πολίτες σε δράση, ώστε όλοι μαζί να αντιμετωπίσουμε αυτόν τον κατακλυσμό πλαστικού μίας χρήσης που απειλεί τον σύγχρονο πολιτισμό. Στην Ελλάδα το Rainbow Warrior θα βρεθεί από τις 20 Ιουλίου έως τις αρχές Αυγούστου και θα περιοδεύσει σε Ζάκυνθο, Ηράκλειο και Σύρο.
 
“Τα μινωικά δελφίνια αποτελούν μνημείο δημιουργίας του ανθρώπινου πολιτισμού που παραμένει ζωντανό εδώ και σχεδόν 3.500 χρόνια. Η μόνη κληρονομιά που θα αφήσει ο σύγχρονος πολιτισμός με τέτοια διάρκεια ζωής είναι τα σκουπίδια που παράγουμε. Για λίγα λεπτά χρήσης ενός αντικειμένου, σπαταλάμε πόρους που χρειάστηκαν εκατομμύρια χρόνια για να δημιουργηθούν και πετάμε στα σκουπίδια αντικείμενα που θα παραμείνουν εκεί για εκατοντάδες χρόνια. Η κουλτούρα της ‘μίας χρήσης’ είναι πιθανότατα η μεγαλύτερη σπατάλη της ανθρωπότητας”, δήλωσε ο Άλκης Καφετζής, υπεύθυνος εκστρατείας για το θαλάσσιο περιβάλλον στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.
 
Η εξάρτησή μας από το πλαστικό μίας χρήσης έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και στην Ελλάδα. Καθημερινά στη χώρα μας σερβίρονται κατά μέσο όρο περίπου ένα εκατομμύριο καφέδες σε πλαστικό ποτήρι μίας χρήσης[2] και αυτή η ποσότητα αφορά λιγότερο από το 1% του πλαστικού που καταναλώνεται στην Ελλάδα ετησίως[3,4].
 
Δεδομένης της μαζικής χρήσης των πλαστικών αντικειμένων μιας χρήσης και της ανεπάρκειας των συστημάτων διαχείρισης απορριμμάτων, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι περίπου 4,8 - 12,7 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού καταλήγουν κάθε χρόνο στους ωκεανούς[5]. H ποσότητα αυτή είναι ικανή να γεμίσει κάθε μέτρο ακτογραμμής παγκοσμίως με 15 σακούλες super market γεμάτες με πλαστικό σκουπίδι, ενώ αν η κατάσταση δεν αλλάξει, το 2025 η ποσότητα αυτή θα αυξηθεί σε 30[6]!
 
H Μεσόγειος θάλασσα είναι από τις πλέον ρυπασμένες θάλασσες του πλανήτη[7] με τη μέση πυκνότητα θαλάσσιων σκουπιδιών να είναι 560 τεμάχια/χλμ2, την ώρα που στον βορειοανατολικό Ατλαντικό είναι 220 τεμάχια/χλμ2 και στον υπόλοιπο κόσμο 80 τεμάχια/χλμ2. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με μελέτες[8,9] η πυκνότητα των θαλάσσιων σκουπιδιών στον βυθό κυμαίνεται μεταξύ 24 και 1211 τεμαχίων ανά χλμ2. Μια άλλη μελέτη[10] μάλιστα υπολόγισε ότι το νούμερο αυτό στον Σαρωνικό φτάνει στα 3.200 τεμάχια/χλμ2. Σε όλες τις έρευνες τα πλαστικά είναι συντριπτικά το συνηθέστερο είδος σκουπιδιού με ποσοστό που κυμαίνεται μεταξύ 60-90%[7,11].
 
Δεν είναι υπερβολή να πει κανείς ότι οι θάλασσές μας πνίγονται από τα πλαστικά. Είναι εμφανές ότι χρειαζόμαστε λύσεις που θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα στη ρίζα του, ξεκινώντας από τον δραστικό περιορισμό της αλόγιστης παραγωγής και κατανάλωσης πλαστικών αντικειμένων μίας χρήσης. Οι εταιρίες που έχουν κατακλύσει τις ζωές μας με προϊόντα μίας χρήσης και οι πολιτικοί που το έχουν επιτρέψει, είναι βασικοί υπεύθυνοι και πρέπει να λάβουν άμεσα μέτρα, όμως οφείλουμε κι εμείς να απεξαρτηθούμε από τα πλαστικά μίας χρήσης”, δήλωσε ο Άλκης Καφετζής.
 
Η Greenpeace καλεί τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος, κ. Φάμελλο, να διασφαλίσει ότι η υπό διαμόρφωση ευρωπαϊκή νομοθεσία θα περιορίσει τις κυριότερες αιτίες της πλαστικής ρύπανσης και θα πάρει μέτρα στη χώρα μας για τη δραστική μείωση της παραγωγής πλαστικού μίας χρήσης, την αλλαγή των καταναλωτικών συμπεριφορών και την ενίσχυση της καινοτομίας. Προς αυτή την κατεύθυνση, η Greenpeace καλεί τους πολίτες να συμμετάσχουν στη σχετική διαδικτυακή συλλογή υπογραφών προς τον Έλληνα Υπουργό[12].
 
[1] Τα ποτήρια που χρησιμοποιήθηκαν για την δημιουργία του μωσαϊκού μαζεύτηκαν τυχαία από την Greenpeace από κάδους σκουπιδιών στο κέντρο της Αθήνας και την Πανεπιστημιούπολη.
[2]
Trends in coffee consumption in selected imported countries. 2012. International Coffee Council. Στην Ελλάδα καταναλώνονται εκτός σπιτιού κάθε χρόνο 315.000 σάκοι καφέ, που σημαίνει 1,2 δις καφέδες. Σύμφωνα με στοιχεία της αγοράς, το 60% αφορά κρύο καφέ, από το οποίο το 50% είναι takeaway. Επομένως χρησιμοποιούνται 300 εκατομμύρια πλαστικά ποτήρια μίας χρήσης για καφέ ετησίως.
[3] Ένα πλαστικό ποτήρι καφέ μαζί με το καπάκι του ζυγίζει περίπου 10gr.
[4] HERRCO, Annual Report 2014; Σύνοψη Ετήσιας Έκθεσης ΕΕΑΑ προς ΥΠΕΚΑ, 2014; ΕΟΑΝ, Έκθεση για την Ανακύκλωση στην Ελλάδα, Νοέμβριος 2014
[5] Plastic waste inputs from land into the ocean. 2015. Science magazine.
[6] Eight Million Tons of Plastic Dumped in Ocean Every year. 2015. National Geographic.
[7] Marine litter on the floor of deep submarine canyons of the Northwestern Mediterranean Sea: the role of hydrodynamic processes. 2015. Progress in Oceanography; Plastic accumulation in the Mediterranean Sea. 2015. PlosOne; The pollution of the Marine Environment by Plastic Debris: a review. 2002. Marine Pollution Bulletin.
[8] Benthic marine litter in four Gulfs in Greece, Eastern Mediterranean; abundance, composition and source identification. 2008. Estuarine, Coastal and Shelf Science.
[9] Α comparative study of marine litter on the seafloor of coastal areas in the Eastern Mediterranean. 2014. Marine Pollution Bulletin.
[10] The degradation potential of PET bottles in the marine environment: An ATR-FTIR based approach. 2015. Nature.com.
[11] Plastics in the Marine Environment. 2016. Eunomia. Research & Consulting Ltd.
[12]
http://www.greenpeace.org/greece/el/campaigns/other-campaigns/plastics/no-plastic/  .


πηγή: http://www.greenpeace.org/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου