Τρίτη 27 Ιουνίου 2017

ΟΗΕ. Παγκόσμια ημέρα Συνεταιρισμών 1-7-2017


Η εφαρμογή της Ατζέντας για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του 2030 βρίσκεται σε εξέλιξη και οι συνεταιριστικές επιχειρήσεις παραμένουν ένα από τα καλύτερα φυλαγμένα μυστικά στην εργαλειοθήκη της ομάδας SDG.

Οι συνεταιριστικές επιχειρήσεις βασίζονται στην ηθική, στις αξίες και σε μια σειρά από επτά θεμελιώδεις αρχές που κρατούν τους ανθρώπους και όχι τα κέρδη στο κέντρο των επιχειρήσεων τους αναφέρει στην ανακοίνωσή του για την παγκόσμια ημέρα των συνεταιρισιμών ο ΟΗΕ. Οι συνεταιρισμοί μπορούν να είναι ένα εργαλείο αυτοβοήθειας για τους ανθρώπους ώστε να δημιουργήσουν τις δικές τους οικονομικές ευκαιρίες μέσω της δύναμης της συλλογικής προσπάθειας και να βγουν από τη φτώχεια. Επανεπενδύουν στις κοινότητες στις οποίες λειτουργούν, εξασφαλίζοντας όχι μόνο τα μέσα διαβίωσης των μελών τους αλλά και αυξάνοντας τον πλούτο της κοινότητας στο σύνολό της. Αποτελώντας πηγές αξιοπρεπούς εργασίας, χώρους για δημοκρατία και οικοδόμηση της ειρήνης και μια οικονομική δύναμη (οι κορυφαίοι 300 συνεταιρισμοί παράγουν μόνοι τους 2,5 τρισεκατομμύρια δολάρια σε ετήσιο κύκλο εργασιών, περισσότερο από το ΑΕΠ της Γαλλίας), οι συνεταιρισμοί είναι πραγματικά εταίροι στον μετασχηματισμό του κόσμου μας.
 
Πώς ακριβώς αυτές οι ανθρωποκεντρικές επιχειρήσεις που βασίζονται σε αξίες συμβάλλουν στην εξάλειψη της φτώχειας και στην προώθηση της ευημερίας; Πώς υπερασπίζονται εκείνους που κινδυνεύουν περισσότερο να μείνουν πίσω; Και τι μπορούν οι κυβερνήσεις, η κοινωνία των πολιτών και το σύστημα των Ηνωμένων Εθνών να κάνουν ώστε να υποστηρίξουν καλύτερα τους συνεταιρισμούς στην αποστολή τους να οικοδομήσουν έναν καλύτερο κόσμο;

Για να απαντηθούν αυτές οι ερωτήσεις και να μοιραστούν συνεργατικές λύσεις για την ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς, η Επιτροπή Προώθησης και Ανάπτυξης των Συνεταιρισμών (COPAC) θα εορτάσει την Παγκόσμια Ημέρα Συνεταιρισμών του 2017 στα πλαίσια του Πολιτικού Φόρουμ Υψηλού Επιπέδου.

Η Παγκόσμια Ημέρα Συνεταιρισμών του 2017 θα εστιάσει στην ένταξη του θέματος «οι Συνεταιρισμοί εξασφαλίζουν ότι κανείς δεν μένει πίσω», ενώ συμπληρώνει το θέμα προτεραιότητας του πολιτικού φόρουμ υψηλού επιπέδου για την αειφόρο ανάπτυξη του 2017: «Η εξάλειψη της φτώχειας και η προώθηση της ευημερίας σε έναν μεταβαλλόμενο κόσμο».

Στην εκδήλωση θα παραστούν υψηλού επιπέδου ομιλητές υπό την ιδιότητα του μέλους της COPAC, συνεταιρισμοί και μόνιμες αντιπροσωπείες στον ΟΗΕ. Οι συμμετέχοντες θα κληθούν να συμμετάσχουν σε μια διαδραστική συζήτηση με ομιλητές, ενώ θα παρακολουθήσουν το ντεμπούτο του βίντεο της COPAC «Οι συνεταιρισμοί εξασφαλίζουν ότι κανείς δεν μένει πίσω».

Η COPAC είναι μια εταιρική σχέση με πολλούς εταίρους των παγκόσμιων δημόσιων και ιδιωτικών φορέων που προάγει και προωθεί τις ανθρωποκεντρικές και αυτόνομες συνεταιριστικές επιχειρήσεις που διέπονται από τις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης - οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής - σε όλες τις πτυχές του έργου της. Τα σημερινά μέλη της επιτροπής είναι το Τμήμα Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (DESA), η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO), η Διεθνής Συνεταιριστική Συμμαχία, ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Αγροτών.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να γιορτάσουμε την Παγκόσμια Ημέρα Συνεταιρισμών:

• Επικοινωνήστε στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στην πόλη σας, τη χώρα ή την περιοχή σας, πώς οι συνεταιρισμοί οικοδομούν έναν καλύτερο κόσμο και ζητήστε την υποστήριξή τους
• Οργανώστε μια γιορτή που προβάλλει τις συνεισφορές του συνεταιρισμού σας
• Δημοσιεύστε βίντεο και φωτογραφίες στα κοινωνικά μέσα και στο διαδίκτυο που δείχνουν πώς ο συνεταιρισμός σας εξασφαλίζει ότι κανείς στην κοινότητά σας δεν έχει μείνει πίσω.
 
 
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τη σελίδα: https://www.un.org/development/desa/cooperatives/international-day-of-cooperatives/2017-2.html .


πηγή: http://www.keosoe.gr/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου