Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

(Για) Το κέρατό τους!

 
 
(Για) Το κέρατό τους!
 
 
 
Η ανθρώπινη ματαιοδοξία και απληστία έχουν συχνά θύματα τα ζώα. Τα οποία υποφέρουν και εξαλείφονται από τα δίποδα «ζώα» που τα σκοτώνουν ακόμη και για… καλλωπιστικούς λόγους.
 
 
Το είδος που τελευταία κινδυνεύει περισσότερο από τα άλλα είναι ο κακομοίρης ο ρινόκερος. Το θηριώδες ζώο το κυνηγούν ανελέητα –και φυσικά παράνομα- για τα κέρατά του.
Στην Ασία, και ακόμη περισσότερο στο Βιετνάμ, τα κέρατα του ρινόκερου θεωρούνται κάτι ως πανάκεια. Τα χρησιμοποιούν, σε σκόνη, για να συνέλθουν από ένα μεθύσι, για να βελτιώνουν το δέρμα τους και κάποιοι ακόμη και σε περιπτώσεις ασθενών με καρκίνο.
Το κυνήγι του ρινόκερου είναι απαγορευμένο αλλά στη Νότιο Αφρική όπου ζουν οι περισσότεροι από αυτούς, το χρήμα κάμπτει όλες τις αντιστάσεις.
Σύμφωνα με έκθεση εταιρείας προστασίας των άγριων ζώων, η κατάσταση έχει γίνει ανεξέλεγκτη και αν συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός εξόντωσης θα προκύψει πρόβλημα εξαφάνισης των ρινόκερων. Σκεφτείτε ότι το 2007 μόνο 13 ρινόκεροι σκοτώθηκαν από ηλίθιους κυνηγούς αλλά τελευταία οι αριθμοί ανεβαίνουν αλματωδώς. Το 2011 εξοντώθηκαν 448 ζώα και το 2012 θα κλείσει με περισσότερους από 500 ρινόκερους να έχουν χάσει (τη ζωή και) τα κέρατά τους.
Στην ιστορία εμπλέκονται, όπως υποστηρίζει η οργάνωση, μαφιόζικες συμμορίες που «διακρίνονται» και σε άλλους τομείς όπως εμπόριο σπανίων ζώων, εμπόριο ναρκωτικών και εμπόριο γυναικών.
Όταν δε, δεν μπορούν να βρουν ρινόκερους να σκοτώσουν, κλέβουν κέρατα από μουσεία ή σπίτια αφού οι Ασιάτες πληρώνουν μεγάλα ποσά για να τα αποκτήσουν.
Φυσικά με όλα αυτά το τίμημα είναι βαρύ για τα έρημα τα ζωντανά. Ο μαύρος ρινόκερος της Δύσης έχει εκλείψει πια και οι ρινόκεροι της Ινδονησίας παρέμειναν 50 –μετρημένοι.
 
 
του Θεολόγου Αλεξανδράτου
 
 
 
πηγή: topontiki.gr
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου