Σάββατο 25 Αυγούστου 2012

Κλουβιά τέλος για τα θηλυκά πτηνά!



Κλουβιά τέλος για τα θηλυκά πτηνά!


   
Τα θηλυκά οικόσιτα πτηνά του Μπουτάν αποκτούν την ελευθερία τους αφού, με εντολή της κυβέρνησης, θα απαγορεύεται πλέον να μένουν σε κλουβιά.
«Ο εγκλεισμός των πτηνών σε στενά κλουβιά και η χρησιμοποίηση των αβγών που γεννούν αντίκεινται στη βουδιστική φιλοσοφία», δήλωσε ο Τάσι Ντόρτζι, ο επικεφαλής κτηνίατρος του υπουργείου Γεωργίας του μικρού βασιλείου. Η απόφαση της κυβέρνησης στοχεύει, επίσης, στο να περιοριστεί η πτηνοτροφία σε μεγάλη κλίμακα, η οποία είναι αντίθετη στο κοινωνικοοικονομικό μοντέλο ανάπτυξης, που ακολουθεί η χώρα, πρόσθεσε. Περίπου το 59% των 740.000 κατοίκων του Μπουτάν εξαρτάται από τη γεωργία και την κτηνοτροφία για να εξασφαλίσει τα προς το ζειν.
Η απόφαση για ελεύθερη διαβίωση των πτηνών ελήφθη στις αρχές Ιουλίου, αλλά οι αρχές περίμεναν μια «ευοίωνη» μέρα, την 13η ημέρα του έκτου βουδιστικού μήνα, για να την ανακοινώσουν. Σύμφωνα με αυτήν, κότες, γαλοπούλες, πάπιες, χήνες και φραγκόκοτες, που εκτρέφονται για τα αβγά τους, δεν θα πρέπει να ζουν σε κλουβιά, που τις εμποδίζουν να τεντώσουν τα φτερά τους, ή να συμπεριφερθούν με βάση τα φυσικά ένστικτά τους.
«Συνήθως οι πτηνοτροφικές μονάδες σε όλο τον κόσμο στοιβάζουν εκατομμύρια κότες σε τόσο μικρά κλουβιά που τα πουλιά δεν μπορούν ούτε καν να ανοίξουν τα φτερά τους. Τέτοιος ακραίος περιορισμός τα εμποδίζει να εκφράσουν τα σημαντικά ένστικτά τους», τονίζει σε ανακοίνωσή της η οργάνωση για τα δικαιώματα των ζώων Humane Society International, επαινώντας την κυβέρνηση του Μπουτάν, γιατί θέτει υψηλά πρότυπα προς μίμηση.
Το Μπουτάν είναι μια από τις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες του κόσμου, αλλά έχει κερδίσει τον θαυμασμό, γιατί μεταμόρφωσε την οικονομία της, που βασίζεται στη γεωργία και τον τουρισμό, σε δυναμικό κομμάτι, παρουσιάζοντας ανάπτυξη 6% το 2011. Οι αρχές έχουν αντικαταστήσει επίσης το ΑΕΠ -το παραδοσιακό μέτρο εθνικής ευημερίας- με μια «μονάδα», που την αποκαλούν Ακαθάριστη Εθνική Ευδαιμονία (ΑΕΕ). Για τον υπολογισμό της ΑΕΕ εξετάζουν παράγοντες όπως την ψυχική υγεία, την εκπαίδευση, την πολιτιστική ποικιλομορφία και την ανεκτικότητα, τη ζωτικότητα των κοινοτήτων, την καλή διακυβέρνηση και το βιοτικό επίπεδο.
 
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου