Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

Η πιο εκλεκτή σαμπάνια στον κόσμο βρίσκεται …στον βυθό της Φινλανδίας!

 
 
 
Η πιο εκλεκτή σαμπάνια στον κόσμο βρίσκεται …στον βυθό της Φινλανδίας!
 
 
 
Στο βυθό της θάλασσας, κοντά στα νησιά Άλαντ της Φινλανδίας βρέθηκε η παλαιότερη σαμπάνια του κόσμου. Δεκάδες καλοδιατηρημένα μπουκάλια αποτελούν σήμερα παγκόσμιο πολιτιστικό αγαθό.
 
 
Ένα ναυάγιο, πιθανότατα το 1840, οδήγησε στο βυθό της θάλασσας 164 μπουκάλια σαμπάνιας. Η πίεση στα 45 μέτρα βάθος και η θερμοκρασία των 5 βαθμών Κελσίου αποδείχτηκε ιδανική για τη διατήρησή της, καθιστώντας την παγκόσμιο πολιτιστικό αγαθό.
Η δημοπρασία τμήματος αυτών βρίσκει απέναντί της την UNESCO και την προστασία της υποθαλάσσιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Συλλέκτες από όλο τον κόσμο τρίβουν τα χέρια τους. Οι ανεκτίμητης αξίας γαλλικές σαμπάνιες Veuve Clicquot, Heidsieck και Juglar, τις οποίες φύλαξε ο βυθός της θάλασσας, είναι σήμερα το μήλο της Έριδας ανάμεσα στην κυβέρνηση των νήσων Άλαντ και την UNESCO. Ήδη, σε μία δοκιμαστική διαδικασία δημοπρασίας το 2011, η προσφορά των 54.000 ευρώ για δύο φιάλες εκλεκτής σαμπάνιας ενός συλλέκτη από την Σιγκαπούρη αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ.
 
 
 
Μάρκετινγκ χιλιάδων ευρώ
 
Σε μία υπόγεια αποθήκη με ιδανικές συνθήκες φύλαξης και πολύπλοκα συστήματα συναγερμού έχει αποθηκεύσει τον πολύτιμο θησαυρό της η κυβέρνηση των Άλαντ. «Για εμάς δεν πρόκειται για ένα πολιτιστικό αγαθό, παρά για ένα εμπορεύσιμο προϊόν, όπως το μήλο και το πιπέρι. Σκεφτείτε επίσης ότι κάποτε θα ξεθυμάνουν και οι φυσαλίδες», σημειώνει ο Γιόχαν Έν υπουργός πολιτισμού της φινλανδικής κυβέρνησης.
Σκληρή κριτική στην εμπορευματοποίηση των αρχαιολογικών ευρημάτων ασκεί η UNESCO. «Πρόκειται για τις αρχαιότερες φιάλες σαμπάνιας στον κόσμο. Και είναι τόσο καλοδιατηρημένες, ώστε να μπορούν να καταναλωθούν. Κομμάτια ιστορίας που για πάνω από έναν αιώνα βρίσκονταν στο βυθό της θάλασσας, που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του τμήματος προστασίας υποθαλάσσιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, ενεργό από το 2001», επισημαίνει η καθηγήτρια διεθνούς δικαίου στο πανεπιστήμιο του Κίελου, Κερστίν Όντεννταλ.
 
 
 
Μία «ηθική» παράβαση
 
Τα νησιά Άλαντ δεν παραβιάζουν κανένα διεθνή νόμο, υποστηρίζει ο υπουργός Γ. Εν. O λόγος όμως αναφέρει το skai.gr, για τον οποίο η Φινλανδία δεν αντιμετωπίζει κανένα νομικό πρόβλημα, είναι ότι δεν έχει υπογράψει μέχρι σήμερα υπέρ της προστασίας υποθαλάσσιων αγαθών της UNESCO.
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου