Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

Εξοντώνουν τις νεροχελώνες στον Αλμυρό στο Γάζι Ηρακλείου



Τους τελευταίους δύο μήνες οι εθελοντές του προγράμματος «Δίκτυο Παρακολούθησης της Κατάστασης των Υγρότοπων της Κρήτης» αναφέρουν συχνά την παρουσία νεκρών νεροχελώνων στον υγρότοπο Λίμνη και Ποταμό Αλμυρού του Δήμου Μαλεβιζίου.

Αυτό καταγγέλλει με σχετικό δελτίο Τύπου το WWF και τονίζει:

«Στις επισκέψεις μας στην περιοχή έχουμε εντοπίσει 15 άτομα σε προχωρημένη σήψη και δυο με σπασμένο το καβούκι ενώ σίγουρα ο αριθμός των νεκρών ατόμων είναι πολύ μεγαλύτερος.
Η Γραμμωτή Νεροχελώνα (Mauremys rivulata), απαντάται σε 31 νησιά της Ελλάδας. Παρόλο που είναι ανθεκτική στη ρύπανση, το είδος απειλείται από την καταστροφή των υγρότοπων και των παρόχθιων εκτάσεων, όπου εναποθέτει τα αυγά της για να αναπαραχθεί.

Ιδιαίτερα, ο υγρότοπος του Αλμυρού ήταν ένας "παράδεισος" για τις νεροχελώνες λίγες δεκαετίες πριν. Μέχρι και πριν 50 χρόνια διατηρούσε έναν από τους μεγαλύτερους πληθυσμούς της Κρήτης (πολλές χιλιάδες άτομα), έκτοτε όμως ο αριθμός τους μειώνεται ταχύτατα λόγω μπαζωμάτων, επιχωματώσεων, δόμησης (κυρίως παράνομης) και επέκτασης των καλλιεργειών.

Στον διαρκώς μειούμενο πληθυσμό της νεροχελώνας στον Αλμυρό προστέθηκε μια ακόμα πίεση από το ψάρεμα, παρά το γεγονός ότι απαγορεύεται ρητά από τη νομοθεσία, καθώς η περιοχή είναι Καταφύγιο Άγριας Ζωής! Το παράνομο ψάρεμα ασκείται στον υγρότοπο του Αλμυρού συστηματικά σε τουλάχιστον 30 διαμορφωμένες θέσεις και στις 2 όχθες του ποταμού, οι οποίες μάλιστα είναι και γεμάτες σκουπίδια.

Γίνεται συνήθως με πετονιά αλλά και με ψαροντούφεκο ενώ διαδεδομένη είναι η χρήση κιούρτων. Οι κιούρτοι είναι κλωβοί-παγίδες που προσελκύουν τα ψάρια με τροφή και όταν μπουν δεν μπορούν να βγουν. Μαζί με τα ψάρια εισέρχονται και χελώνες οι οποίες όμως δεν αντέχουν την ολονύκτια παραμονή μέσα στο νερό και πνίγονται. Τα νεκρά ζώα στη συνέχεια πετιούνται από τους ψαράδες στον ποταμό.

Δεν είναι η πρώτη φορά που καταγράφονται υποβαθμιστικές ενέργειες και παράνομες δραστηριότητες στην περιοχή. Η δημοσιοποίηση καταγγελιών για εκχερσώσεις, απόθεση στερεών υλικών κ.ά., και η συνεχής ενημέρωση των υπηρεσιών για τα προβλήματα που Αλμυρού γίνεται σε μηναία σχεδόν βάση και δυστυχώς δεν φαίνεται να υπάρχει βελτίωση.

Οι νεκρές νεροχελώνες του Αλμυρού είναι οι παράπλευρες απώλειες από μια παράνομη δραστηριότητα που ασκείται πολλά χρόνια συστηματικά χωρίς ποτέ να τιμωρηθεί κανείς.
Οι πινακίδες δεν αρκούν για την προστασία. Οι κατά τον νόμο «οικείοι αρμόδιοι φορείς» του Δήμου Μαλεβιζίου, της Περιφέρειας Κρήτης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης οφείλουν να κινητοποιηθούν».


 


 
πηγή: flashnews.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου