Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

Άνευ προηγουμένου ξηρασία πλήττει τα Βαλκάνια


 
Άνευ προηγουμένου ξηρασία πλήττει τα Βαλκάνια
 
 
 
 
Μια άνευ προηγουμένου ξηρασία πλήττει φέτος το καλοκαίρι χώρες των Βαλκανίων και έχει σοβαρές επιπτώσεις στη γεωργία τους με ζημίες που υπολογίζεται ότι ξεπερνούν εφεξής το ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Ο καύσωνας, με θερμοκρασίες που ξεπερνούν ανά περιοχές τους 41 βαθμούς Κελσίου, όπως συμβαίνει στη Βοσνία, η οποία αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο κύμα καύσωνα εδώ και 120 χρόνια, ήρθε έπειτα από έναν ιδιαίτερα σκληρό χειμώνα, με χαμηλές θερμοκρασίες και ρεκόρ χιονοπτώσεων.
Φέτος το καλοκαίρι, σε μερικές χώρες των Βαλκανίων δεν έχει βρέξει σχεδόν καθόλου.
Στη Βοσνία, οι απώλειες που οφείλονται στην ξηρασία στον τομέα των καλλιεργειών υπολογίζεται ότι θα ανέλθουν μεταξύ του 30 και του 40% της σοδειάς, δήλωσε υπεύθυνος της κρατικής ένωσης γεωργών. Η συνολική αξία της γεωργικής παραγωγής στη Βοσνία ανέρχεται σε περίπου ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Δηλαδή οι ζημίες θα ανέλθουν σε περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ", πρόσθεσε ο υπεύθυνος.
Στην Κροατία, ο αρμόδιος κρατικός γεωργικός οργανισμός υπολογίζει τις ζημίες που οφείλονται στην ξηρασία σε "περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο κούνα (134 εκατομμύρια ευρώ)", σύμφωνα με τον πρόεδρό του.
Στη Σερβία, οι ζημίες που θα προκληθούν από την ξηρασία αποτιμώνται, σύμφωνα με κάποιους πρώτους υπολογισμούς, σε περίπου ένα δισεκατομμύριο ευρώ, έγινε γνωστό από κυβερνητική πηγή. Η σερβική κυβέρνηση υιοθέτησε την Πέμπτη μία σειρά μέτρων, τα οποία αποσκοπούν να βοηθήσουν τους γεωργούς που οι καλλιέργειές τους έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές λόγω της ξηρασίας. Στο Κόσοβο, οι σοδειές είναι κατά 20% μικρότερες από αυτό που προβλεπόταν, δήλωσε παράλληλα ο πρόεδρος του κοσοβάρικου Εμπορικού Επιμελητηρίου. Το Κόσοβο, το οποίο καταφεύγει στις εισαγωγές για την κάλυψη του 50% των αναγκών του σε τρόφιμα, αλλά και το γειτονικό Μαυροβούνιο, που αποτελεί μεγάλο εισαγωγέα τροφίμων, φοβούνται κυρίως, λόγω της ξηρασίας, μια σημαντική αύξηση στις τιμές των τροφίμων.
Στην ΠΓΔΜ παράλληλα, οι σοδειές θα είναι και εκεί κατά 20% μικρότερες από αυτό που προβλεπόταν, σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας της χώρας.
 
 
 
πηγή: newsbomb.gr
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου