Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

Αττική. Τέσσερις Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων αντικαθιστούν τον κορεσμένο ΧΥΤΑ Φυλής






Αίτημα προς την Ειδική Γραμματεία ΣΔΙΤ του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων για την κατασκευή τεσσάρων Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) στην Αττική, αποφάσισε ομόφωνα να αποστείλει η Εκτελεστική Επιτροπή του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ).
Οι τέσσερις ΜΕΑ αποτελούν τη λύση που προκρίνει ο ΕΔΣΝΑ για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής, ενόψει του κορεσμού του ΧΥΤΑ Φυλής εντός των επόμενων δυόμιση ετών.
Παράλληλα, οι ΜΕΑ θα συμβάλλουν ώστε η χώρα μας να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αποφυγή ταφής των βιοαποδομήσιμων υλικών, σύμφωνα με τους στόχους της οδηγίας 99/31 για το έτος 2013 καθώς και το έτος 2020, στην αξιοποίηση χρήσιμων πρώτων υλών που βρίσκονται στα απορρίμματα με την ανακύκλωση τους, στη μείωση του υπολείμματος προς ταφή κ.λπ.
Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, το έργο περιλαμβάνει τη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, συντήρηση, τεχνική διαχείριση και λειτουργία τεσσάρων Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) στην Αττική και συγκεκριμένα δύο ΜΕΑ στη Δυτική (Φυλή και Άνω Λιόσια) και δύο ΜΕΑ στην Ανατολική Αττική (Γραμματικό και Κερατέα) που θα επεξεργάζονται 1.350.000 τόνους σύμμεικτων αστικών στερεών αποβλήτων ανά έτος και για χρονικό διάστημα από 23 έτη έως 27 έτη.
Το κόστος μελέτης και κατασκευής των τεσσάρων ΜΕΑ υπερβαίνει τα 430 εκατ. ευρώ, ενώ η συνολική αξία της σύμβασης, συμπεριλαμβανομένης της λειτουργίας των έργων, εκτιμάται ότι θα κυμαίνεται μεταξύ 1-1,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα και με την προκαταρκτική προκήρυξη του έργου. 0Η αναθέτουσα αρχή θα συμμετάσχει στη χρηματοδότηση κατασκευής των τεσσάρων ΜΕΑ με την καταβολή ποσού έως 150 εκατ. ευρώ, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων που θα προέρχεται από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους.
Στο διαγωνισμό θα γίνουν δεκτές όλες οι δόκιμες τεχνολογίες επεξεργασίας στερεών αποβλήτων υπό την προϋπόθεση ότι τηρούν τις απαιτήσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ότι έχουν ήδη δοκιμαστεί με επιτυχία, ενώ το ακριβές χρονικό διάστημα κάθε σύμβασης σύμπραξης θα καθοριστεί στο πλαίσιο της προτεινόμενης διαδικασίας ανάθεσης του Ανταγωνιστικού Διαλόγου.
Για την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη υλοποίησή του, το έργο προτείνεται να δημοπρατηθεί μέσω τεσσάρων χωριστών διαγωνιστικών διαδικασιών, έναν για κάθε ΜΕΑ και περιοχή. Ο περιφερειάρχης Αττικής και πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ, Γιάννης Σγουρός, έκανε λόγο για ένα “πρώτο βήμα” για την επίλυση του καυτού προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων των 5 εκατ. πολιτών της Αττικής».
Υπενθυμίζεται πως την προσωρινή διαχείριση του ΧΥΤΑ Φυλής αναλαμβάνει επίσημα η εταιρεία ΗΛΕΚΤΩΡ, του ομίλου Ελλάκτωρ μετά από απόφαση του φορέα ΕΔΣΝΑ
 
 
 
πηγή: econews
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου