Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

Λέσβος. Αξιολόγήση της υποψηφιότητας του Γεωπάρκου από ειδικούς της UNESCO








Η Λέσβος λόγω της μοναδικής φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της διαθέτει τις δυνατότητες προκειμένου να χαρακτηρισθεί στο σύνολο της ως Γεωπάρκο και να ενταχθεί στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO.
Η ένταξη ολόκληρου του νησιού στο Δίκτυο των 87 περιοχών που αναγνωρίζονται διεθνώς ως Γεωπάρκα από την UNESCO, θα συμβάλει στην προώθηση της εικόνας της Λέσβου ως τόπου με ιδιαίτερη φυσική και πολιτιστική ταυτότητα και διεθνώς αναγνωρισμένα γεωλογικά μνημεία που θα την καταστήσουν ιδανικό προορισμό για ποιοτικό τουρισμό. Στις Ευρωπαϊκές χώρες έχουν αναγνωρισθεί 50 Γεωπάρκα.
Για την αξιολόγηση της αίτησης υποψηφιότητας που υποβλήθηκε μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λέσβου τον περασμένο Νοέμβριο έρχεται στη Λέσβο από 31 Αυγούστου έως και 3 Σεπτεμβρίου 2012 Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων από το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Γεωπάρκων με σκοπό την αξιολόγηση της υποψηφιότητας του Γεωπάρκου Λέσβου ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο.
 
 
Η Επιτροπή αποτελείται από τους:


Dr. Guy Martini, Διευθυντής του Γεωπάρκου της προστατευόμενης απολιθωματοφόρας περιοχής – Reserve Geologique Haute Provence, των Γαλλικών Αλπεων και μέλος του Γραφείου Γεωπάρκων της UNESCO.
Dr. Andreas Shueller, Διευθυντής του Γεωπάρκου της προστατευόμενης η ηφαιστειακής περιοχής VulkanΕifel της Γερμανίας, και μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Δικτύου Γεωπάρκων.
 
Η επίσκεψη έχει σκοπό την αξιολόγηση των δράσεων προστασίας και ανάδειξης της φυσικής κληρονομιάς και των μνημείων, των υποδομών και των προσφερόμενων υπηρεσιών της περιοχής ώστε να ελεγχθεί αν πληρούν τα κριτήρια ποιότητας του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων και η διαδικασία αξιολόγησης τελεί υπό την εποπτεία της UNESCO.
Κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης οι αξιολογητές της UNESCO πρόκειται να εξετάσουν τα στοιχεία του φακέλου υποψηφιότητας του Γεωπάρκου Λέσβου, ο οποίος υποβλήθηκε στην αρμόδια Γραμματεία του Ευρωπαϊκού Δικτύου Γεωπάρκων και στην UNESCO με επιστολή του Δημάρχου Λέσβου κ. Δ. Βουνάτσου. Ειδικότερα, θα εξετάσουν στοιχεία που αφορούν στην προστασία και ανάδειξη των γεωλογικών μνημείων και γεωτόπων, των περιοχών οικολογικού ενδιαφέροντος, τα πολιτιστικά μνημεία και τα μουσεία, τις τουριστικές υποδομές και δράσεις θεματικού τουρισμού, τις υποδομές και δράσεις περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, την τουριστική ανάπτυξη αλλά και στοιχεία για την τοπική ανάπτυξη και τα τοπικά προϊόντα.
Ο φάκελος υποψηφιότητας υποβλήθηκε στις 30 Νοεμβρίου 2011 μετά από σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λέσβου και την υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του Δήμου Λέσβου, του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Η προσπάθεια έχει την υποστήριξη και συμμετοχή τοπικών φορέων και υπηρεσιών όπως η Κ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, η 14η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, η Υπηρεσία Νεότερων Μνημείων Βορ. Αιγαίου, η Διεύθυνση Δασών Λέσβου, το Πανεπιστήμιο Αθηνών – Συλλογή Φυσικής Ιστορίας Βρίσας, το Ψηφιακό Μουσείο Ιακωβίδη, το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Αγ. Παρασκευής, το Μουσείο – Ελαιοτριβείο Βρανά στον Παπάδο, το Μουσείο Τεριάντ.
Επίσης κατά την διάρκεια της παραμονής τους θα τους υποδεχθεί στο Δημαρχείο ο Δήμαρχος Λέσβου κ. Δ. Βουνάτσος και θα συναντηθούν με τοπικές αρχές και φορείς όπως ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γ. Σπιλάνης, οι Πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου Αιγαίου, το ΔΣ του Επιμελητηρίου Λέσβου, το ΔΣ του Φορέα Τουρισμού Μολύβου και άλλοι.


 
Στην δύσκολη συγκυρία που διανύουμε, η προσπάθεια αναγνώρισης του Γεωπάρκου Λέσβου ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο της UNESCO αποτελεί μιας πρώτης τάξης ευκαιρία για τη συνολική ανάδειξη και προβολή του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου της Λέσβου και γενικότερα των νησιών του Αιγαίου.
 
 
 
Το Πρόγραμμα Επίσκεψης
 
Αναλυτικά το πρόγραμμα επίσκεψης περιλαμβάνει:


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Συνάντηση στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής με τον ΓΓ κ Γ. Σπιλάνη
Μυτιλήνη – Κόλπος Γέρας – Κόλπος Καλλονής – Γνωριμία με το λεσβιακό τοπίο
Ηφαιστειακά κέντρα Λέσβου – Ηφαίστειο Αγρας
Ηφαιστειακοί γεώτοποι Μεσοτόπου
Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός Γυναικών Μεσοτόπου
Ηφαιστειακοί γεώτοποι Ερεσού
Αρχαιολογική Συλλογή Ερεσού
Παλαιοχριστιανική Βασιλική Αγίου Ανδρέα Ερεσού
Σίγρι – Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου
Νησιώπη – Επίσκεψη στις υπό ανάδειξη απολιθωματοφόρες θέσεις
Ηφαιστειακά κέντρα Λέσβου, Φαραγγι βούλγαρη ποταμού -– Ηφαίστειο Βατούσας
Χίδηρα – Ψηφιακό Μουσείο Γεώργιος Ιακωβίδης

 
 
ΣΑΒΒΑΤΟ 1 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Συνάντηση με το Δήμαρχο Λέσβου κ. Δ. Βουνάτσο στο Δημαρχείο
Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης
Θερμές πηγές κόλπου Γέρας – Θέρμα, Λάρσος – Ρωμαϊκό Υδραγωγείο
Μουσείο Ελαιοτριβείο Βρανά στον Παπάδο
Πλωμάρι – Μουσείο Ούζου Βαρβαγιάννη
Τεκτονικό παράθυρο Ολύμπου
Αγιάσος
Πολυχνίτος – Θερμές πηγές
Παλαιοντολογικά ευρήματα – Συλλογή Φυσικής Ιστορίας Βρίσας
Λισβόρι
Πέτρα – Ηφαιστειακός λαιμός
Αρχοντικό Βαλερτζίδαινας Πέτρας
Ηφαιστειακοί σχηματισμοί – Κάστρο Μολύβου
 

 
ΚΥΡΙΑΚΗ 2 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Αρχαιολογικός χώρος Θερμής
Παραδοσιακό εργαστήριο κεραμικής στον Άγιο Στέφανο
Πολύκεντρο Μανταμάδου – 1ο Φεστιβάλ Κεραμικής Ανατολικής Μεσογείου
Ηφαιστειακό συγκρότημα Λεπετύμνου
Σκάλα Συκαμιάς
Ο σεισμός του 1867 της Αγίας Παρασκευής – Τεκτονικοί γεώτοποι
Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Αγίας Παρασκευής
 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου