Σάββατο 25 Αυγούστου 2012

Νέο είδος αρουραίου χωρίς δόντια στην Ινδονησία

 
 
 
Ανακαλύφθηκε νέο είδος αρουραίου χωρίς δόντια στην Ινδονησία [εικόνες]
 
 
Ένα νέο είδος του αρουραίου ανακάλυψαν οι επιστήμονες στην Ινδονησία. Το γεγονός ότι το νέο αυτό είδος τρωκτικού δεν έχει δόντια προκαλεί μεγάλη εντύπωση στους βιολόγους, αν σκεφτεί κανείς ότι τα τρωκτικά είναι συνυφασμένα με το «μασούλημα». Όμως ο αρουραίος αυτός, δεν χρειάζεται τα δόντια δεδομένου ότι τρέφεται με μαλακούς γαιοσκώληκες.
Ο ...«φαφούτης» αρουραίος, ονομάστηκε Paucidentomys vermidax και πρόκειται ουσιαστικά για ένα σπάνιο είδος ινδικού χοιριδίου, που ζει στο νησί Σουλαβέσι στην Ινδονησία. Είναι το πρώτο γνωστό τρωκτικό που δεν έχει πλαϊνά δόντια, ούτε και τραπεζίτες, αλλά αντ' αυτών διαθέτει μόνο πολύ ισχυρούς κοπτήρες.
Ο Τζέικομπ Έσελστιν του Πανεπιστημίου McMaster και οι συνεργάτες του επισημαίνουν ότι όλα τα άλλα γνωστά τρωκτικά - και υπάρχουν περίπου 2.300 είδη στον κόσμο – έχουν πολλά δόντια. Οι κοπτήρες είναι απαραίτητοι για το μασούλημα όλων των διαφορετικών πραγμάτων που τρώνε τα τρωκτικά, όπως σπόρους, χόρτα, ακόμη και άλλα μικρότερα ζώα.
 
 
 
 
 


Οι διατροφικές προτιμήσεις του συγκεκριμένου αρουραίου λοιπόν, εξηγούν γιατί δεν δεν έχει τα δόντια που έχουν όλα τα άλλα τρωκτικά. Όπως εξηγει ο Έσελστιν «Λόγω του μοναδικού σχήματος των κοπτήρων το είδος αυτό, δεν μπορεί να ροκανίσει, ενώ φαίνεται να τρέφεται αποκλειστικά με γαιοσκώληκες,»

«Αυτό το είδος δείχνει πώς η διαδικασία εξέλιξης της μπορεί να αντιστραφεί, αναιρώντας κάποια χαρακτηριστικά των ειδών, όταν αυτά έρχονται αντιμέτωπα με νέες συνθήκες διατροφής και επιβίωσης» πρόσθεσε.

 
πηγή: iefimerida.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου