Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

Tούρκοι και Ιταλοί ψαράδες
 αλωνίζουν στα Δωδεκάνησα

 
 
Tούρκοι και Ιταλοί ψαράδες
 αλωνίζουν στα Δωδεκάνησα
 
 
 
Σε καθηµερινή βάση, κυρίως τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, εκατοντάδες τουρκικά σκάφη, απλά ιστιοπλοϊκά, αρκετές πολυτελείς θαλαµηγοί και παραδοσιακά ξύλινα σκαριά µεταφέρουν δεκάδες χιλιάδες Τούρκους πολίτες στα ελληνικά νησιά για διακοπές.
 
 
Απ’ ό,τι φαίνεται, όµως, τα νησιά των Δωδεκανήσων προσελκύουν και τους ψαράδες από την Τουρκία, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις παραβαίνουν τους κανόνες και ρίχνουν τα δίχτυα τους εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων!
Εκτός από τους Τούρκους, µια ιδιότυπη «απόβαση» σε ολόκληρη την περιοχή, από τη Χίο µέχρι την Κρήτη, τη Ρόδο και το Καστελόριζο, έχουν κάνει τις τελευταίες εβδοµάδες µεγάλα αλιευτικά σκάφη από την Ιταλία.
Τα τουρκικά και ιταλικά ψαράδικα «σαρώνουν» τα αλιεύµατα των Δωδεκανήσων και τα πληρώµατά τους χωρίς δισταγµό περνούν το όριο των 6 ναυτικών µιλίων γύρω από τα νησιά και µαζεύουν την ψαριά τους ακόµη και από ελληνικά χωρικά ύδατα, αδιαφορώντας για το γεγονός ότι κάτι τέτοιο απαγορεύεται, σύμφωνα με το protothema.gr
Με πόλεµο παροµοιάζει την κατάσταση ο πρόεδρος της Οµοσπονδίας Αλιευτικών Συλλόγων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Κατσοτούρχης.
Το απόγευµα της περασµένης Παρασκευής, όπως µας ενηµέρωσε ο κ. Κατσοτούρχης, δώδεκα µεγάλα ιταλικά αλιευτικά σκάφη ψάρευαν σε ολόκληρη τη θαλάσσια περιοχή από την Αστυπάλαια µέχρι τη Χάλκη, την Κάσο και την Κάρπαθο. «Δουλεύουν την κόκκινη γαρίδα και τον µπακαλιάρο», σηµειώνει και υποστηρίζει ότι τα τουρκικά και ιταλικά αλιευτικά προκαλούν «καταστροφή» επειδή πολλές φορές ψαρεύουν σε απαγορευµένες περιοχές και συχνά ρίχνουν τα δίχτυα τους εντός ελληνικών χωρικών υδάτων.
Ο κ. Κατσοτούρχης διαµαρτύρεται για τη στάση των αντρών του Λιµενικού Σώµατος επειδή, όπως υποστηρίζει, δεν ελέγχουν τους ξένους ψαράδες και εξαντλούν την αυστηρότητά τους στους Ελληνες αλιείς.
«Εµάς µας κυνηγάνε και αφήνουν ανεξέλεγκτα κυρίως τα ιταλικά µεγάλα σκάφη των 30-35 µέτρων», επισηµαίνει ο πρόεδρος των ψαράδων στο Νότιο Αιγαίο.
Μπαίνοντας κανείς σε µια ιστοσελίδα απ’ όπου µπορεί να παρακολουθήσει την κίνηση των πλοίων, παρατηρεί δεκάδες ξένα αλιευτικά που πλέουν στο Αιγαίο, όπου παραµένουν για µέρες µέχρι να πετύχουν την καλή ψαριά.
Το πρωί της Τετάρτης 22 Αυγούστου στην περιοχή των Δωδεκανήσων δεν υπήρχαν ελληνικά αλιευτικά παρά µόνο σκάφη από την Τουρκία και την Ιταλία!
Ενώ τα ελληνικά ψαράδικα ήταν άφαντα, πέντε τουρκικά και ιταλικά αλιευτικά ψάρευαν ανενόχλητα στην περιοχή των Δωδεκανήσων και νοτιότερα…
Σε πλήρη δράση ήταν το τουρκικό αλιευτικό «Dursun Eren» που έπλεε βορειοανατολικά της Ρόδου και τα ιταλικά «Maestrale» και «Antonino Sirrato» που ψάρευαν στην περιοχή νοτιοανατολικά της Καρπάθου, «Marpesca» που κινούνταν εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, πολύ κοντά στην ακτή, στο νοτιοανατολικό άκρο της Κρήτης, και «Boccia Secondo» που βρισκόταν νοτιοανατολικά της Ρόδου.
Το απόγευµα της Παρασκευής πέντε τουρκικά σκάφη επιδίδονταν στο ψάρεµα γαρίδας και µπακαλιάρου. Τα αλιευτικά «Mustafa Hapuloglu», «M. Kurucaoglu» και «Sonmen Reis» ψάρευαν νότια από τα στενά της Χίου, το «Yusuf Kaptan» είχε ρίξει τα δίχτυα του δυτικά της Σύµης και το «Dursun Eren» παρέµενε βορειοανατολικά της Ρόδου.
Κι ενώ τα ψαράδικα από την Ιταλία και την Τουρκία «σαρώνουν» την περιοχή των Δωδεκανήσων κάνοντας ό,τι θέλουν -όπως καταγγέλλουν οι ψαράδες- και χωρίς να ανησυχούν µήπως οι ελληνικές αρχές τούς απαγορεύσουν την αλιεία στα εθνικά χωρικά µας ύδατα, τα ελληνικά αλιευτικά µοιάζουν εξαφανισµένα.
Σύµφωνα µε πληροφορίες, λόγω της οικονοµικής κρίσης, οι ιδιοκτήτες πολλών ελληνικών αλιευτικών σκαφών έχουν πρόβληµα ακόµη και στον ανεφοδιασµό τους µε καύσιµα, µε αποτέλεσµα να έχουν αφήσει ζωτικό χώρο στα τουρκικά και τα ιταλικά, που µε προφανή επεκτατική διάθεση προσπαθούν να καλύψουν το κενό και να επωφεληθούν από τα πλούσια αλιεύµατα στα Δωδεκάνησα…
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου