Κυριακή 26 Αυγούστου 2012

Μάκα. Η ρίζα του Περού με τις θαυματουργές ιδιότητες


maka-riza-peruΜεγαλώνει στις Άνδεις του Περού σε ύψος 4.300 μέτρων! (κανένα άλλο φυτό, πουθενά στον κόσμο, δεν επιβιώνει σε αυτά τα ύψη).


Η ανάπτυξη, το μέγεθος, και οι διαστάσεις της μάκα είναι παρόμοιες με εκείνες του ραδικιού και της κράμβης με τα οποία είναι συγγενής. Το φυτό φτάνει το ύψος των 20 περίπου εκατοστών
.

Η μάκα καλλιεργείται παραδοσιακά σε υψόμετρα 3.750-4.350 μ. Καταφέρνει να ευδοκιμεί σε ιδιαίτερα δύσκολες κλιματικές συνθήκες (δυνατός ήλιος και υψηλές θερμοκρασίες την ημέρα, χαμηλές θερμοκρασίες τη νύχτα, ισχυροί άνεμοι).
 

— Η μάκα ως τροφή και ως φάρμακο

 
Οι Περουβιανοί βάζουν τη μάκα καθημερινά στη δίαιτά τους και τη χρησιμοποιούν ως τονωτικό ενέργειας πάνω από 2.000 χρόνια, χωρίς καθόλου αρνητικές επιπτώσεις στο σώμα. Η θρεπτική αξία της αποξηραμένης ρίζας της μάκα είναι υψηλή, παρόμοια με τους σπόρους δημητριακών, όπως το σιτάρι και το ρύζι. Περιέχει 60% υδατάνθρακες, 10% πρωτεΐνες, 8,5% φυτικές ίνες, και 2,2% λίπη.


Όπως και η αλόη βέρα, η MAKA προσαρμόζεται ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε οργανισμού. Βασική πηγή ενέργειας, δύναμης και αντοχής, λόγω της μεγάλης της περιεκτικότητας σε βιταμίνες, πρωτεΐνες και μέταλλα (ειδικά μαγνησίου και ασβεστίου που βοηθούν στην οστεοπόρωση).

Είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στην εξισορρόπηση των ορμονών (κατάλληλη για κατανάλωση από γυναίκες στην εμμηνόπαυση ή που υποφέρουν από πόνους περιόδου) βοηθάει σε θέματα γονιμοποίησης και ανεβάζει τη λίμπιντο. Επίσης είναι το πλέον κατάλληλο για ανθρώπους που πάσχουν από σύνδρομο χρόνιας κόπωσης και κατάθλιψης.

Περιέχει φυτική στερόλη (φυσική μορφή στεροϊδών) και χρησιμοποιείται από αθλητές για περισσότερη ενέργεια.
Μπορούν να καταναλωθούν τόσο τα φύλλα, όσο και η ρίζα της μάκα.
 

 
πηγή: econews
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου