Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

Οι Κίκονες μεθούν 11 πολιτείες της Αμερικής

 
 
 
 
pic της Δήμητρας Συμεωνίδου
 
 
ΣΤΟ ΧΑΡΤΗ ΤΩΝ ΠΛΕΟΝ ΕΞΑΓΩΓΙΜΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΤΟ ΚΡΑΣΙ ΤΗΣ ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ
 
 
Πρέσβειρα της οινοπαραγωγικής ιστορίας της Μαρώνειας η Μελίνα Τάσσου ταξίδεψε σε διάφορες πόλεις της Αμερικής και συνάντησε ανθρώπους που επιλέγουν το κρασί που παράγει.Τα κρασιά «Ιππέας», «Μάρων Κίκονες» και «Λημνιό» πωλούνται σε καταστήματα τροφίμων, wine bars, εστιατόρια, ακόμη και σε φεστιβάλ ελληνικών εκκλησιών
Μεθάει με το κρασί των Κικόνων και μαθαίνει για την ιστορία του αρχαίου θρακικού λαού, που πρώτος καλλιέργησε αμπέλια και παρήγαγε κρασί στην περιοχή ανάμεσα στη λίμνη Βιστωνίδα και στον ποταμό Έβρο. Η Αμερική αποτελεί πλέον μία αγορά – πρόκληση για την οινοποιείο Κίκονες που εδρεύει στη Ροδόπη και με τα ποιοτικά κρασιά του έχει μπει στο χάρτη των πλέον εξαγώγιμων προϊόντων που παράγονται στη περιοχή μας. Σε 11 πολιτείες της Αμερικής εξάγονται ήδη κρασιά Κίκονες στα πλαίσια μία συνεργασίας που ξεκίνησε η οινοποιός Μελίνα Τάσσου με εισαγωγέα Chris Jelepis. Ο ίδιος εκτίμησε τον τρόπο με τον οποίο παράγεται το κρασί με σεβασμό στην ιδιαιτερότητα του ως φυσικού προϊόντος και με την ελάχιστη δυνατή τεχνολογική παρέμβαση και αποφάσισε να το διοχετεύσει στην αμερικανική αγορά.
 
 
 
Ο «ΙΠΠΕΑΣ» ΠΡΩΤΟΣ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕ ΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ

 Με τον ερυθρό ξηρό «Ιππέα» μπήκε στην αγορά της Αμερικής ο εισαγωγέας και κατάφερε ήδη να αποκτήσει πελατεία σε 11 πολιτείες, σε καταστήματα τροφίμων και μάρκετ, wine bars και εστιατόρια. Το κρασί «Ιππέας» είναι ένας κλασικός συνδυασμός των ποικιλιών του Bordeaux, Cabernet Sauvignon και Merlot. To Cabernet υπερέχει στο άρωμα με το δαμάσκηνο και αρώματα κόκκινων φρούτων να συνυπάρχουν πάνω σ' ένα φόντο ελαφρά καπνιστής δρυός που προέρχεται από το βαρέλι όπου παρέμεινε για ένα χρόνο. Λίγο καιρό αργότερα στις εξαγωγές προστέθηκαν το «Μάρων Κίκονες» και το «Λημνιό». Από την ελληνική ποικιλία Μαλαγουζιά, το Μάρων Κίκονες παίρνει το όνομά του από τον βασιλιά του αρχαίου θρακικού λαού των Κικόνων «Μάρωνα». Λαμπερό, απαλό κίτρινο, με λευκόχρυσες ανταύγειες. Το Λημνιό προέρχεται από την ελληνική ερυθρή ποικιλία Λημνιό, στην θρακική εκδοχή της.
 
 
ΔΙΑΦΗΜΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΟΙΝΟΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ

 Πρέσβειρα της οινοπαραγωγικής ιστορίας της Μαρώνειας η Μελίνα Τάσσου επισφράγισε την συνεργασία της με τον εισαγωγέα Chris Jelepis ταξιδεύοντας σε διάφορες πόλεις της Αμερικής και συναντώντας επαγγελματίες που επιλέγουν το κρασί που ίδια παράγει. Σε Φιλαδέλφεια, Σιάτλ, Πόρτλαντ, Πίτσμπουργκ, Κλήβελαντ και σε άλλες πόλεις της Αμερικής βρέθηκε η οινοποιός, διαπιστώνοντας και αυτή ότι η ζήτηση για κρασιά Κίκονες παρουσιάζει ανοδική πορεία. Και η ανοδική αυτή πορεία δεν συναντάται σε περιοχές όπου υπάρχει ελληνικός πληθυσμός, όπως χαρακτηριστικά είπε η κ. Τάσσου μιλώντας στο «Χ», «δεν πουλάμε μόνο σε Έλληνες στην Αμερική, πουλάμε σε ξένους οι οποίοι καταλαβαίνουν από κρασί». Στην Αμερική προς το παρόν το οινοποιείο δραστηριοποιείται με τα κρασιά «Ιππέας», «Μάρων Κίκονες» και «Λημνιό», αλλά στόχος είναι εξαγωγή και των εφτά διαφορετικών ετικετών που παράγει. «Δεν μπορούσαμε να τα βάλουμε όλα κατευθείαν στην αγορά. Στείλαμε αρχικά τα τρία κρασιά και διαπιστώσαμε ότι αρέσουν πάρα πολύ στον κόσμο. Θεωρούν κατά συνέπεια ότι και τα υπόλοιπα τέσσερα θα είναι εξίσου καλά, οπότε πλέον αποκτούμε σαν οινοποιείο όνομα», είπε η κ. Τάσσου.
 

 
ΑΠΟΛΑΥΣΤΙΚΕΣ ΒΡΑΔΙΕΣ ΜΕ ΚΡΑΣΙΑ «ΚΙΚΟΝΕΣ»

Η γεωπόνος και οινολόγος Μελίνα Τάσσου στο ταξίδι της στην Αμερική βρέθηκε σε wine bar και σε restaurants συμμετέχοντες σε βραδιές δοκιμών και μιλώντας για την πλούσια οινοπαραγωγική ιστορία της Μαρώνειας. «Κάθε εταιρεία σε κάθε πολιτεία, όπου πήγα διοργάνωσαν μια βραδιά δοκιμής των κρασιών. Οι αντίστοιχοι σεφ σε κάθε εστιατόριο είχαν πάρει τα κρασιά από πριν και είχαν επιλέξει τι φαγητό θα φτιάξουν σύμφωνα με τα δικά μας τα κρασιά. Ήταν στην ουσία ένα δείπνο βασισμένο στους «Κίκονες» με το αντίστοιχο πιάτο. Εγώ ήμουν παρούσα σε αυτές τις βραδιές και κάθε φορά που ξεκινούσαμε να δοκιμάσουμε ένα καινούριο κρασί εξηγούσα πώς παράγουμε το κρασί και ανέφερε στοιχεία της λειτουργίας του οινοποιείου. Ενδιαφέρονταν πάρα πολύ για την ιστορία του τόπου μας, για τη Μαρώνεια και για τους Κίκονες». Το ταξίδι στην Αμερική αναμένεται να επαναληφθεί το ερχόμενο καλοκαίρι.
Πάντως η Αμερική δεν είναι η μόνη αγορά όπου εξάγονται κρασιά Κίκονες. Το οινοποιείο ήδη συνεργάζεται με εισαγωγές στο Βέλγιο και την Γερμανία και πρόσφατα έκλεισε συμφωνία για εξαγωγές στο Λονδίνο.
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου