Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

Σύλλογος Εργαζομένων ΑΔΑ:Να μην εγκαταλείψουμε το ενδιαφέρον μας για τη δασοπροστασία των νησιών μας

 
 
 
 
 
Τις τελευταίες μέρες με αφορμή το γεγονός της μεγάλης πυρκαγιάς στη Χίο έχει εξαπολυθεί μονόπλευρη επίθεση από μέρος των τοπικών παραγόντων της Χίου και ΜΜΕ κατά υπηρεσιακών παραγόντων της Δ/νσης Δασών Χίου.
Το Δ.Σ. δεν θα υπερασπιστεί και δεν θα συμβάλει στη συγκάλυψη φαινόμενων κακοδιοίκησης από υπηρεσιακά στελέχη-μέλη του συλλόγου μας, πολύ περισσότερο όταν αυτά (εάν υπάρχουν) αποτελούν ευθεία και συνειδητή μεταφορά ευθυνών από την πολιτική ηγεσία (είτε αυτή ανήκει στην αιρετή αυτοδιοίκηση είτε στην κυβερνητική πολιτική εξουσία), στον πιο αδύναμο κρίκο που είναι ο υπηρεσιακός παράγοντας-δημόσιος υπάλληλος.

 

Ο εύκολος στόχος, για να αποκρυφτούν οι ευθύνες της πολιτικής ηγεσίας η οποία και χαράζει τη δασική πολιτική στη χώρα αλλά και το πρόγραμμα και σχέδιο δασοπροστασίας, είναι ο υπηρεσιακός παράγοντας. Κάθε φορά μετά από μια μεγάλη πυρκαγιά η εκάστοτε πολιτική ηγεσία, υπόσχεται και προσποιείται το «μέγα» ενδιαφέρον της, σχετικά με την πρόληψη και την δασοπυρόσβεση, την ίδια στιγμή που αυτή με συνέπεια απαξιώνει το ρόλο των δασικών υπηρεσιών, μπλοκάρει το δασικό κτηματολόγιο και κατακερματίζει τη δασοπροστασία.
Την ίδια στιγμή η Ειδική Γραμματεία Δασών έγινε μπαλάκι ανάμεσα σε ΥΠΕΚΑ και ΥΠΑΑΤ, ενώ οι διευθύνσεις δασών έχουν απαξιωθεί διοικητικά -οικονομικά –επιχειρησιακά κατ΄ εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών. Όπου αντί να εξασφαλίζονται πόροι για την λειτουργία του μηχανισμού πρόληψης και κατάσβεσης των πυρκαγιών περικόπτονται τα ποσά χρηματοδότησης, με αποτέλεσμα ο μηχανισμός να υπολειτουργεί (πχ. ελλιπής έως ανύπαρκτη η χρηματοδότηση για συντήρηση αντιπυρικών υποδομών, πυροσβεστικά αυτοκίνητα και αεροσκάφη ακινητοποιημένα λόγω έλλειψης ανταλλακτικών και καυσίμων κοκ). Η μεταφορά αρμοδιοτήτων με τον Καλλικράτη στην τοπική αυτοδιοίκηση (που είναι και δασοκτήμονες) και ο κατακερματισμός του αντικειμένου της προστασίας και της δασοπυρόσβεσης δεν έγιναν με ευθύνη των υπηρεσιακών παραγόντων ούτε με απόφασή τους. Το ίδιο ισχύει και για το δασικό κτηματολόγιο όπως και για την πολυνομία που υπάρχει στη δασική πολιτική της χώρας.
Ας μην ξεχνάμε ότι οι υπηρεσιακοί παράγοντες που ορισμένοι τους καταλογίζουν ευθύνες είναι απλήρωτοι ακόμη από το πρόγραμμα δασοπροστασίας του 2011 και εξακολουθούν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους για το πρόγραμμα δασοπροστασίας του 2012 με ευθύνη και συνέπεια.
Καλούμε τους συναδέλφους μας μαζί με τις τοπικές κοινωνίες αλλά και τα τοπικά ΜΜΕ να μην εγκαταλείψουν το ενδιαφέρον τους για τη δασοπροστασία των νησιών μας ιδιαίτερα σήμερα που η μνημονιακή πολιτική σαρώνει και καταβαραθρώνει οτιδήποτε είχε και έχει σχέση με προστασία ανθρώπων και φυσικού περιβάλλοντος στο βωμό της κερδοφορίας.
 

 
Για το Διοικητικό Συμβούλιο

            Ο Πρόεδρος                      Η Γενική Γραμματέα
Νίκος Χρυσάφης                          Μίνα Κότερου
 
 
 
πηγή: http://www.lesvosnews.gr/
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου