Κυριακή 26 Αυγούστου 2012

Οι Γίββωνες χρησιμοποιούν τις ίδιες φωνητικές τεχνικές με τους τενόρους



Οι Γίβωνες χρησιμοποιούν τις ίδιες φωνητικές τεχνικές με τους τραγουδιστές της Ό
 
 
Έκπληκτοι οι ερευνητές ανακάλυψαν πρόσφατα ένα πολύ παράδοξο κοινό στοιχείο μεταξύ των Γιββώνων και του ανθρώπινου είδους. Τελευταία μελέτη απέδειξε ότι οι φωνητικές τεχνικές των Γιββώνων είναι αντίστοιχες με εκείνες των άρτια εκπαιδευμένων τραγουδιστών της όπερας σοπράνο.
«Έχουμε δείξει πόσο ξεχωριστό είναι το κάλεσμα του Γίββωνα. Χρησιμοποιεί τις ίδιες φωνητικές τεχνικές με τους τραγουδιστές,της όπερας, γεγονός που αποκαλύπτει μια θεμελιώδη ομοιότητα του με τους ανθρώπους», εξηγεί ο Τακέσι Νισιμούρα, αναπληρωτής καθηγητής με την Primate Research Institute στο Πανεπιστήμιο του Κιότο στην Ιαπωνία.
Οι επιστήμονες θεωρούσαν στο παρελθόν ότι η ανθρώπινη ομιλία ήταν δυνατή, εν μέρει, χάρη στις εξελικτικές αλλαγές στο λάρυγγα, τη γλώσσα και τη φωνητικής οδό. Ωστόσο, νέα ευρήματα δείχνουν ότι οι άνθρωποι δεν έχουν τόσο μοναδική φωνητική ικανότητα όσο νομίζαμε.
«Η μελέτη απέδειξε ότι μοιραζόμαστε τη φωνητική φυσιολογία με τους Γίββωνες και πιθανόν και με άλλα πρωτεύοντα θηλαστικά, αλλά είναι εντυπωσιακό το ότι μοιραζόμαστε και τον τρόπο που χειρίζονται τους ήχους», εξηγεί ο Νισιμούρα. Ο Νισιμούρα και οι συνεργάτες του μελέτησαν ένα νεαρό θηλυκό λευκό Γίββωνα στο Ζωολογικό Κήπο της Φουκουσιγιάμα Κιότο. Αυτό το χαριτωμένο πρωτεύον θηλαστικό κάνει συνήθως έντονο, καθαρό ήχο, που μπορεί να ακουστεί πάνω από ένα χιλιόμετρο μακριά, μέσα από πυκνά τροπικά δάση της Νοτιοανατολικής Ασίας, απ' όπου προέρχεται το είδος. Στο αποτέλεσμα αυτό οδήγησε ίσως η ανάγκη τους να επικοινωνήσουν με μακρινούς γείτονες σε έναν τέτοιο πολυπληθή οικότοπο. «Τέτοιες οικολογικές και κοινωνικές απαιτήσεις ανάγκασαν τους Γίββωνες, χρησιμοποιώντας μια τεχνική των τραγουδιστών της Όπερας, να παράγουν καθαρό τόνο και δυνατές φωνές» δήλωσε ο Νισιμούρα.
Οι τραγουδιστές της Όπερας, μάθουν να αλλάζουν τη φωνητική τους διακύμανση και να κάνουν τις κορώνες τους πιο ισχυρές, εξήγησε και προσθεσε ότι η επαγγελματική αυτή τεχνική χρησιμοποιείται ασυναίσθητα από τους Γίββωνες.
 
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου