Πέμπτη 1 Ιουνίου 2017

Σφήκα καστανιάς

 
 
Το έντομο, προσβάλλοντας τους φυτικούς ιστούς και σχηματίζοντας τις κηκίδες, διαταράσσει την ανάπτυξη των δένδρων και μειώνει την καρποφορία. Μπορεί να υπάρξει μείωση της παραγωγής κατά 60-80%.
 
Είναι το υμενόπτερο Dryocosmus kuriphilus Yasumatsu οικ. Cynipidae. Κατάγεται από την Κίνα και εξαπλώθηκε σε πολλές περιοχές του πλανήτη. Στην Ευρώπη εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 2002 στην Ιταλία, το 2005 στην Σλοβενία το 2007 στη Γαλλία. Στη χώρα μας η παρουσία του εντόμου εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 2014 στην Π.Ε. Το ακμαίο έχει μέγεθος 2-3 mm.
 
 
Προσβάλει όλα τα είδη καστανιάς. Δημιουργεί κηκίδες σε φύλλα βλαστούς και οφθαλμούς. Αρχικά οι κηκίδες έχουν χρώμα κοκκινωπό και αργότερα αποκτούν χρώμα πράσινο. Μέσα στις κηκίδες αναπτύσσονται οι προνύμφες οι οποίες αφού ολοκληρώσουν την ανάπτυξή τους εντός των κηκίδων, εξέρχονται τα ακμαία.
 
Η διάδοση του εντόμου σε άλλες περιοχές γίνεται με την εισαγωγή μολυσμένων δενδρυλλίων κλαδιών ή βλαστών. Σε μικρές αποστάσεις το έντομο εξαπλώνεται με το πέταγμα των ακμαίων.
 
 
Οδηγίες:
 
1. Αυτή την εποχή οι παραγωγοί των κάστανων όλων των νομών παρακαλούνται να ελέγχουν συστηματικά τους οπωρώνες για την ύπαρξη κηκίδων και να ενημερώνουν άμεσα τις τοπικές Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ).
 
2. Να αφαιρούνται και να καίγονται όλα τα προσβεβλημένα τμήματα των δένδρων όπου αυτό είναι εφικτό. Η αφαίρεση των κηκίδων έχει νόημα πριν την έξοδο των ακμαίων (από την άνοιξη ως τις αρχές καλοκαιριού).

3. Χρήση υγιών δενδρυλλίων εμβολίων και αποφυγή διακίνησης μολυσμένων κλαδιών βλαστών κλπ.

4. Η χημική καταπολέμηση όπου είναι εφικτή εναντίον των ακμαίων μπορεί να παρέχει κάποιου είδους προστασία. Οι επεμβάσεις εναντίον των κηκίδων δεν εγγυώνται την καταπολέμηση. Εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα για το έντομο δεν υπάρχουν.

5. Ως μόνιμη και αποτελεσματική αντιμετώπιση του εντόμου θεωρείται η βιολογική καταπολέμηση με χρήση του παρασιτοειδούς εντόμου Torymus sinensis. Όλα τα σκευάσματα που περιέχουν το παρασιτοειδές θα πρέπει να εγγράφονται στον Εθνικό Κατάλογο Σκευασμάτων Φυτοπροστασίας που περιέχουν Μακροοργανισμούς (Διαδικασία που προβλέπεται στην 10522/117908/22-9-2014/ Β’ 2622 Υπουργική Απόφαση).
 
Περιφερειακό Kέντρο Προστασίας Φυτών
& Ποιοτικού Ελέγχου Αργολίδας
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου