Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας μας… αλλάζει τα φώτα

 

του Τάσου Τασιούλα

Απίστευτη εξοικονόμηση δαπανών, ενέργειας και μεγάλη συνεισφορά στην ασφάλεια των μετακινήσεων φέρνει η πρόταση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για αλλαγή όλων των συμβατικών λαμπτήρων στο οδικό δίκτυο της περιοχής με σύγχρονο φωτισμό LED.
 
Παρουσιάζοντας την πρόταση, που κατατίθεται στο πρόγραμμα Jessica, ο περιφερειάρχης, Απόστολος Τζιτζικώστας, τόνισε ότι θα μειωθεί η κατανάλωση ρεύματος κατά 60% – 70%, όταν οι σημερινές δαπάνες κατανάλωσης ενέργειας και συντήρησης του ηλεκτροφωτισμού ανέρχονται σε 4,8 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο!
Στόχος της Περιφέρειας είναι να αντικατασταθούν 15.000 λάμπες στο οδικό δίκτυο. «Πρόκειται για όλους τους λαμπτήρες παλαιάς τεχνολογίας. Εκτός από τον εκσυγχρονισμό και την εξοικονόμηση πόρων και ενέργειας, η συγκεκριμένη πρόταση έχει σπουδαία συνεισφορά στη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και στην αύξηση του επιπέδου ασφάλειας των οδηγών και επιβατών οχημάτων. Σήμερα, σε πολλές περιπτώσεις ο ηλεκτροφωτισμός είναι ανεπαρκής, με αποτέλεσμα να συμβαίνουν ατυχήματα», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.
 
«Ο φωτισμός δρόμων έχει γίνει ένα απαραίτητο εργαλείο για την ασφάλεια κινήσεως πεζών και οχημάτων έναντι ατυχημάτων, αλλά και για να περιορίσει την εγκληματικότητα. Εχουμε φωτισμό με σοβαρές ελλείψεις και υψηλό κόστος συντήρησης και λειτουργίας. Η πιο ενεργοβόρα λειτουργική εγκατάσταση στους οδικούς άξονες είναι ο φωτισμός δεδομένου ότι λειτουργεί από 12 έως και 14 ώρες κατά την χειμερινή περίοδο και 9 έως 10 ώρες κατά την καλοκαιρινή. Η σύγχρονη τεχνολογία με την μορφή των φωτιστικών led παρέχει δυνατότητες μείωσης της καταναλισκόμενης ενέργειας για το φωτισμό οδών  από 60% μέχρι και 70% χωρίς να μειωθεί ο φωτισμός, αρκεί να χρησιμοποιηθούν νέας τεχνολογίας υλικά», αναφέρεται στην πρόταση της Περιφέρειας.
 
Ο επικεφαλής της παράταξης «Οικολογία-Αλληλεγγύη», Μιχάλης Τρεμόπουλος, επισήμανε την επείγουσα ανάγκη αντικατάστασης των λαμπτήρων ηλεκτροφωτισμού, αλλά και την άμεση και ουσιώδη παρέμβαση της Περιφέρειας, για την αποκατάσταση των φαναριών στους δρόμους της πόλης, τα οποία σε πολύ μεγάλο βαθμό δε λειτουργούν. «Υπάρχουν ήδη θύματα. Πρέπει άμεσα να γίνει κάτι. Εχω και προσωπικό παράδειγμα δυστυχώς από πολύ στενό μου πρόσωπο που έπεσε θύμα λόγω φαναριού που δε λειτουργούσε», είπε ο κ. Τρεμόπουλος.
 
Οι νέοι λαμπτήρες LED έχουν διάρκεια ζωής 100.000 ωρών, ενώ έχουν καλύτερη ποιότητα φωτισμού, είναι πιο δυνατοί και δραστικά λιγότερο ενεργοβόροι, προστατεύοντας και το περιβάλλον με μειωμένες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
Το οικονομικό όφελος για την Περιφέρεια υπολογίζεται σε 12 εκ. ευρώ σε βάθος δεκαετίας. Το έργο θα κοστίσει περίπου 7 εκ. ευρώ και το 70% της χρηματοδότησης προέρχεται από το Jessica, με το υπόλοιπο ποσοστό να βαρύνει την Περιφέρεια.
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου