Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

Το φθινόπωρο μπήκε επισήμως

 
 
 
 
Το φθινόπωρο μπήκε σήμερα (Σ.Μ. χθες 22-9) και επισήμως με τη φθινοπωρινή ισημερία στο βόρειο ημισφαίριο. Αντίστοιχα, σήμερα στο νότιο ημισφαίριο εγκαινιάζεται η άνοιξη με την εαρινή ισημερία.
Αν και υπάρχει η πεποίθηση ότι κατά τη φθινοπωρινή ισημερία η διάρκεια της ημέρας και της νύχτας είναι ίση, στην πραγματικότητα αυτό συμβαίνει μόνο στους τόπους που βρίσκονται ακριβώς πάνω στον Ισημερινό της Γης.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Ευγενιδείου Πλανηταρίου Διονύση Σιμόπουλο, στις περιοχές που βρίσκονται είτε πάνω είτε κάτω από τον Ισημερινό η «ίση μέρα - ίση νύχτα» συμβαίνει μερικές ημέρες πριν ή μετά την ημερομηνία της «ισημερίας».

Έτσι, στην Αθήνα, που βρίσκεται περίπου 38 μοίρες βόρεια του Ισημερινού, η πραγματική «ίση ημέρα - ίση νύχτα» θα συμβεί στις 26 Σεπτεμβρίου. Έκτοτε, σταδιακά οι νύχτες (Ήλιος κάτω από τον ορίζοντα) θα αρχίσουν να διαρκούν περισσότερο από τις ημέρες (Ήλιος πάνω από τον ορίζοντα), έως το χειμερινό ηλιοστάσιο της 21ης Δεκεμβρίου φέτος, οπότε η διάρκεια της νύχτας θα βρεθεί στο ζενίθ της.
 
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου