Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

Τύρναβος. Η αρμονική ωρίμαση των σταφυλιών συμβάλλει στην παραγωγή έντονων και με γεμάτο σώμα κρασιών

 
Οι καιρικές συνθήκες της φετινής καλλιεργητικής  περιόδου και ιδιαίτερα  το σπάνιο για την περιοχή Τυρνάβου δροσερό καλοκαίρι  δημιούργησαν τις συνθήκες για μια πολύ ξεχωριστή χρονιά για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της σταφυλικής παραγωγής. Οι σχετικά με άλλες χρονιές χαμηλότερες θερμοκρασίες που επικράτησαν σε συνδυασμό με τις ελάχιστές βροχοπτώσεις σε όλη την διάρκεια του καλοκαιριού και στην πορεία του τρύγου καθώς και η εξαιρετική ποιότητα των σταφυλιών όλων των ποικιλιών οδηγούν στο συμπέρασμα πως οι οίνοι της φετινής χρονιάς θα αναδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των ποικιλιών και θα αποτελεί η εσοδεία 2013 σημείο αναφοράς για τα κρασιά της περιοχής Τυρνάβου.
 
Η στρεμματικές αποδόσεις είναι αυξημένες σε σχέση με πέρυσι σε κανονικά όμως για την περιοχή επίπεδα, τα σταφύλια είναι απόλυτα υγιή χωρίς καθόλου προσβολές σε όλες τις ποικιλίες και σε όλους τους αμπελώνες.
Η χρονιά χαρακτηρίζεται πρώιμη με αρμονική ωρίμαση των σταφυλιών, ο σακχαρικός τίτλος είναι υψηλός   αλλά και οι οξύτητες κινούνται σε ικανοποιητικά επίπεδα πράγμα σπάνιο για τα δεδομένα της περιοχής. Η έλλειψη υψηλών θερμοκρασιών και καύσωνα προστάτευσε το αρωματικό δυναμικό των ποικιλιών ιδιαίτερα της ποικιλίας Μοσχάτο Τυρνάβου και αναμένονται οίνοι έντονα αρωματικοί αλλά και «γεμάτοι» με πλούσιο σώμα. Πρόκειται για χρονιά με προϋποθέσεις παραγωγής οίνων υψηλών ποιοτικών επιδόσεων για την περιοχή Τυρνάβου ίσως και σε επίπεδο δεκαετίας.
 
Οι τιμές των σταφυλιών κινήθηκαν στα περσινά υψηλά επίπεδα.
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου