Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013

Γεωλογικός χρόνος και γεωιστορική εξέλιξη του Αιγαίου

 
 
«Γεωλογικός χρόνος & γεωιστορική εξέλιξη του Αιγαίου» είναι το θέμα της εξαιρετικά ενδιαφέρουσας εκδήλωσης που οργανώνει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου από 27 Σεπτεμβρίου έως 4 Οκτωβρίου 2013 στις εγκαταστάσεις του στο Σίγρι. Η οργάνωση των εκδηλώσεων εντάσσεται στο Πρόγραμμα Καλλιτεχνικών Εκδηλώσεων «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ» και ειδικότερα της δράσης «Γιορτές της Γης στη Λέσβο» που υλοποιείται στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κρήτη & Νήσοι Αιγαίου 2007-2013» του άξονα προτεραιότητας «Αειφόρος Ανάπτυξη & Ποιότητα Ζωής στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου» το οποίο συχρηματοδοτείται από το ΕΤΠΑ.

Στα πλαίσια του εορτασμού το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου προγραμματίζει την οργάνωση των ακόλουθων δράσεων:

Α. Θεματική ξενάγηση με τίτλο «Γεωιστορική εξέλιξη του Αιγαίου»
     Πολιτιστική εκδήλωση - Παρουσίαση & Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Γεωλογικός χρόνος και γεωιστορική εξέλιξη του Αιγαίου»
     Εκπαιδευτικό παιχνίδι  «Η εξέλιξη της ζωής στο γεωλογικό χρόνο»
Σκοπός των εκδηλώσεων είναι να δείξουν στο κοινό, με τρόπο παραστατικό, τη στενή αλληλεξάρτηση που υπάρχει ανάμεσα στο γεωλογικό χρόνο και την εξέλιξη της ζωής. Η γνώση της ιστορίας της Γης και της ζωής, μέσα από το ξετύλιγμα του γεωλογικού χρόνου και των σημαντικότερων γεωλογικών γεγονότων, είναι η βάση για την εξοικείωση του ανθρώπου αλλά και τον προβληματισμό για το φυσικό κόσμο και τα φυσικά μνημεία που μας περιβάλλουν. Η αφήγηση της ιστορίας της Γης κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα ξετυλιχθεί μέσα από μοναδικές μαρτυρίες που άφησαν ανόργανοι και οργανικοί παράγοντες στα στρώματα των πετρωμάτων της γης.

Β. Έκθεση «Αρχαία λατομεία της Λέσβου» στα πλαίσια της οποίας θα πραγματοποιηθεί διάλεξη της Δρ. Μυρσίνης Βαρτή – Ματαράγκα, Γεωλόγου ΙΓΜΕ.
Στόχος είναι η γνωριμία με τα αρχαία λατομεία της Λέσβου, τα οποία αποτελούν μοναδικά μνημεία της φύσης και του ανθρώπου και σημαντικά τεκμήρια της αξιοποίησης των φυσικών πόρων της Λέσβου. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα παρουσιαστούν μοναδικά στοιχεία που αφορούν στη δομή και λειτουργία των αρχαίων λατομείων του Γεωπάρκου Λέσβου, τις ιδιότητες και τη γεωλογική σημασία των υλικών των λατομείων αλλά και τους γεωλογικούς παράγοντες που συντέλεσαν στη δημιουργία τους.
Στα πλαίσια της δράσης «Γιορτές της Γης στη Λέσβο» θα ακολουθήσουν και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις για τις οποίες θα υπάρξουν αντίστοιχες ανακοινώσεις.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Μουσείο στα τηλέφωνα 2251047033, 2253054434, e-mail: lesvospf@otenet.gr, www.lesvosmuseum.gr.


πηγή: http://www.lesvosnews.net/

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου