Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

Αστικό περιβάλλον - Ηγουμενίτσα. Εικόνες της πόλης στον χρόνο

 

Μια υπαίθρια έκθεση φωτογραφίας για την πόλη της Ηγουμενίτσας:

Στο πλαίσιο του εορτασμού για τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς (27~29 Σεπτεμβρίου 2013) που, για τη διετία 2013-2014, είναι αφιερωμένες στη θεματική “Τα πρόσωπα του Χρόνου”, η ΛΒ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, σε συνεργασία με το Κέντρο Ιστορικών Μελετών Θεσπρωτίας και τον Δήμο Ηγουμενίτσας, θα παρουσιάσουν την υπαίθρια έκθεση φωτογραφίας «Εικόνες της πόλης στον Χρόνο» στην Πλατεία Δημαρχείου της Ηγουμενίτσας.

Μέσα από φωτογραφίες και πληροφοριακό υλικό, η έκθεση ιχνηλατεί τις αλλαγές που έχει επιφέρει ο χρόνος στο αστικό τοπίο, όπως αυτές αποτυπώθηκαν από τον φακό επώνυμων φωτογράφων (Σπύρος Μελετζής, Δημήτρης Παπαδήμος, Αναστάσιος Γ. Ρούμπης, Γεώργιος Βαφιαδάκης, Νικόλαος Στουρνάρας, Νικόλαος Μπρέστας κ.ά.) αλλά και σε αναμνηστικές φωτογραφίες κατοίκων της πόλης μας που θέλησαν να απαθανατίσουν τη στιγμή και, μαζί, τη μαγεία ενός κόσμου που χάνεται. Για τις ανάγκες της έκθεσης παραχωρήθηκε φωτογραφικό υλικό από τα αρχεία Π.Ε.Δ. Ηπείρου - πρώην Τ.Ε.Δ.Κ. Ν. Θεσπρωτίας,Κ.Ι.ΜΕ.ΘΕ., οικ. Πιτούλη, ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ, Στέφανου Στουρνάρα, Νικόλαου Μπρέστα και ΛΒ΄ ΕΠΚΑ, ενώ μέρος του εποπτικού υλικού αντλήθηκε από έντυπες και διαδικτυακές πηγές.
Εικόνες της πόλης, με το λιμάνι, τους δρόμους, τις παλιές γειτονιές, αλλά και των ανθρώπων της που αποτύπωσαν τις θεατές και αθέατες στιγμές τους πάνω σε ασπρόμαυρο φόντο. Μια έκθεση-αφορμή για να μοιραστούμε εικόνες, αναμνήσεις, αφηγήσεις και μαρτυρίες, να ανακαλέσουμε θύμησες, να ξαναγνωρίσουμε τη μικρή μας πόλη.
Απώτερος στόχος της δράσης είναι η καταγραφή, αποτύπωση και αξιοποίηση της συλλογικής μνήμης της πόλης της Ηγουμενίτσας, μιας πόλης που, στο πέρασμα του χρόνου, έχει υποστεί μεγάλες μεταβολές του φυσικού και δομημένου χώρου της. Στο πλαίσιο αυτό, καλούμε το κοινό να συνδράμει την προσπάθειά μας για συγκέντρωση και καταγραφή νέου υλικού το οποίο θα χρησιμοποιηθεί στη δημιουργία ενός ψηφιακού λευκώματος με θέμα την ιστορία της πόλης της Ηγουμενίτσας. Το εν λόγω λεύκωμα θα είναι διαθέσιμο μέσω του διαδικτύου και θα αποτελεί μία ψηφιακή περιήγηση στα διαφορετικά πρόσωπα της πόλης μας μέσα στον χρόνο.
Η έκθεση θα εγκαινιαστεί στην Πλατεία Δημαρχείου Ηγουμενίτσας την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013, στις 19:30, όπου θα παραμείνει μέχρι και την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013. Στη συνέχεια θα φιλοξενείται στο αίθριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας και θα συνδυαστεί με εκπαιδευτικές δραστηριότητες για οργανωμένες σχολικές ομάδες.
Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη
 

Θερινό Ωράριο Λειτουργίας Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας
Tρίτη έως Κυριακή: 8.00-21.00 / Δευτέρα: κλειστό
Πληροφορίες: 26650 28539, 21417
e-mail: lbepka@culture.gr

 
πηγή: http://thesprotia-news.blogspot.gr/
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου