Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

Τουρισμός & Γαστρονομία στην Σαντορίνη


Την Πέμπτη & Παρασκευή, 17 & 18 Οκτ 2013, στην Σαντορίνη, οργανώνεται το 9ο IMIC (International Meetings Industry Conference) με θέμα «Τουρισμός & Γαστρονομία: το επόμενο βήμα», από την Ηλιότοπος (Ημεροβίγλι, 84700 ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ, Τ 2286024758, F 2286023672, imic@heliotopos.net)

Τα IMIC2011 & IMIC2012, ασχολήθηκαν με όλα σχεδόν τα θεωρητικά ζητήματα που αφορούν στη σχέση Τουρισμού & Γαστρονομίας και ακούστηκαν πολλές και πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις και πρακτικές εφαρμογές από μεμονωμένες πετυχημένες επιχειρηματικές προσπάθειες.
Ο γαστρονομικός τουρισμός μιας περιοχής δεν είναι υπόθεση μόνο των εστιατορίων και τυχόν εξειδικευμένων τουριστικών γραφείων αλλά αφορά στο σύνολο των τουριστικών δραστηριοτήτων, στο σύνολο του κλάδου τροφίμων, ποτών, στο σύνολο άλλων συναφών υπηρεσιών, στο σύνολο της τοπικής αγροτοδιατροφικής παραγωγής και στο σύνολο της κοινωνίας, όπως αυτή εκφράζεται από τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών. Είναι βέβαια και υπόθεση των κατοίκων της περιοχής που θα πρέπει να συμμετέχουν και να στηρίξουν την κοινή προσπάθεια και να κατανοήσουν ότι το όφελος που προκύπτει αφορά συνολικά στον προορισμό.

Η καταγραφή των προϊόντων, των συνταγών και των υπηρεσιών που είναι το πρώτο βήμα για τη διαμόρφωση ενός γαστρονομικού χαρτοφυλακίου προωθείται συστηματικά, αλλού περισσότερο, αλλού λιγότερο. Το γεγονός όμως είναι ότι δεν αρκεί μόνο αυτό. Το φαγητό, το κρασί και τα άλλα τοπικά προϊόντα από μόνα τους, όσο καλά και αν είναι, δεν μπορούν να δημιουργήσουν τουριστική ζήτηση, εκτός εάν αντιπροσωπεύουν την ταυτότητα και τη μοναδικότητα ενός προορισμού.

Στο IMIC 2013 θα επιδιωχθεί να προσδιορισθεί και να συζητηθεί το απαραίτητο «επόμενο βήμα». Η εμπειρία που αποκτήθηκε από την επιτυχημένη πορεία της πρωτοβουλίας «2013 Έτος Γαστρονομίας στη Σαντορίνη» θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμη, αλλά και άλλες κεντρικές όπως τα ΘΕΣΜΟΦΟΡΙΑ 2013 και περιφερειακές όπως το ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΩΝ ΥΠΑΙΘΡΟΥ (6-8/9/2013, Πρέβεζα).
Η επιτυχία του ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΩΝ ΥΠΑΙΘΡΟΥ Πρέβεζας οφείλεται και στην ενεργό συμμετοχή στον σχεδιασμό και υλοποίηση και επίδειξη της «ψυχής» της τοπικής κοινωνίας που ήταν ο Εξωραϊστικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Νέας Σαμψούντας Πρέβεζας «Η ΑΜΙΣΟΣ» και στην ενεργό συμμετοχή στον σχεδιασμό και υλοποίηση και επίδειξη του Συλλόγου Γευσιγνωσίας & Γαστρονομίας Πρέβεζας «ΜΙΘΑΙΚΟΣ».

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού, και με τη συμβολή του Κέντρου Λαογραφίας Ακαδημίας Αθηνών (Υπουργείο Πολιτισμού), ξεκίνησαν την αναβίωση ενός γνωστού αρχαίου αγροτικού θεσμού «ΘΕΣΜΟΦΟΡΙΑ», συνδέοντας τον πρωτογενή, τον δευτερογενή τομέα και τον τριτογενή τομέα με τον τοπικό πολιτισμό.

Στόχος των ΘΕΣΜΟΦΟΡΙΩΝ 2013 είναι η ενσωμάτωσή τους στο τουριστικό προϊόν της χώρας και το συνδυασμό τους με άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Και με τον τρόπο αυτό να αναδειχθεί η αξία της γεωργίας που ακόμα και σήμερα μπορεί να παράγει θεσμούς και μπορεί να συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη και εξοικείωση του κόσμου με τη γεωργία και τα φημισμένα προϊόντα της όπως συμβαίνει με το ντοματάκι, το κρασί και την φάβα Σαντορίνης.

Το IMIC 2013 «Τουρισμός & Γαστρονομία: το επόμενο βήμα», στις 17 & 18 Οκτ 2013, στην Σαντορίνη (Συνεδριακό κέντρο Πέτρος Νομικός) είναι μια μοναδική ευκαιρία για ανασκόπηση των προσπαθειών και οργανωμένο σχεδιασμό συλλογικής υποστήριξης και δράσης των οργανώσεων και νόμιμων δομών της κοινωνίας, ώστε η επιχειρηματική δράση στον τουρισμό, στην μεταποίηση, στην αγροτική παραγωγή, αλλά και στον πολιτισμό, να συντονίζονται και αλληλοσυμπληρώνονται στην ταυτότητα της περιοχής και στην τοπική ανάπτυξη.



 Πληροφορίες: http://imic2013.conferences.gr



πηγή: http://www.back-to-nature.gr/

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου