Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013

Μεσσηνία 2013, πρώτος Μεσογειακός προορισμός για την Καρέττα!

 
 
Επανειλημμένως έχει τονιστεί η σημασία του Κυπαρισσιακού Κόλπου και γενικότερα της Μεσσηνίας, για την φωλεοποίηση του απειλούμενου είδους Caretta caretta. Φιλοξενεί τη δεύτερη (μετά την Ζάκυνθο) σημαντικότερη περιοχή ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας στη Μεσόγειο. Ο πυρήνας του βιοτόπου εντοπίζεται στο νοτιότερο τμήμα του Κόλπου και δη στα 10 χλμ. παραλίας μεταξύ του ποταμού Νέδα και του χωριού Καλό Νερό, όπου γίνεται το 86% της φωλεοποίησης.

Ο αριθμός των φωλιών κατά την φετινή περίοδο ωοτοκίας έρχεται να επιβεβαιώσει την σημασία αυτού του σπάνιου οικοσυστήματος και να υπενθυμίσει στην ελληνική δημόσια διοίκηση ότι πρέπει να προβεί άμεσα στην κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου διαχείρισης της περιοχής, το οποίο θα περιλαμβάνει αποτελεσματικά μέτρα προστασίας.

Οι φωλιές στον πυρήνα του βιότοπου ξεπέρασαν τις 1300 και βεβαίως σε αυτές προστίθενται οι 28 του Ρωμανού, οι 3 του Λαγκούβαρδου, οι 5 της Φοινικούντας, οι 46 της Κορώνης και πολλές άλλες.!!

Γιορτάζουμε την Μεσσηνιακή πρωτιά με την απελευθέρωση της «Ιωάννας», μιας τραυματισμένης Caretta caretta που ανάρρωσε για δυόμισι μήνες στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στην Γλυφάδα Αττικής. Η απελευθέρωση θα γίνει κοντά στην Πύλο, στην παραλία Ρωμανού (Γλυφαδάκι) στις «4 Θάλασσες».

Καλούμε όλους τους φίλους της φύσης να έρθουν για να δουν από κοντά την «Ιωάννα» να επιστρέφει στο απέραντο γαλάζιο. Η διαδικασία της απελευθέρωσης θα ξεκινήσει στις 17:30. Θα προηγηθούν παιχνίδια στην άμμο με την συμμετοχή των παιδιών και θα ακολουθήσει «μουσικό κατευόδιο» από το Ωδείο της Πύλου!!
 



Πληροφορίες: Παναγιώτα Θεοδώρου, Υπεύθυνη Προγράμματος Πελοποννήσου – τηλ.: 6951009785
 
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου