Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013

«Ανάπτυξη βιώσιμου τουρισμού σε Νησιά»

pagosmio-sinedrio-tourismou-1
 
 
Ο Γιάννης Σπιλάνης, Επ. Καθηγητής του Πανεπιστήμιου του Αιγαίου με την ιδιότητα του Διευθυντή του Παρατηρητηρίου Βιώσιμου Τουρισμού του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (ΠΟΤ) για το Αιγαίο συμμετείχε στο συνέδριο «Ανάπτυξη Βιώσιμου Τουρισμού σε Νησιά» που οργάνωσαν στη Ρεϋνιόν στις 11 με 13 Σεπτέμβρη η Γαλλική Κυβέρνηση, Η Περιφέρεια της Ρεϋνιόν και ο ΠΟΤ με συμμετοχή εκπροσώπων 30 νησιωτικών κρατών και περιφερειών απ’όλο τον κόσμο. Στο τέλος του συνεδρίου υιοθετήθηκε ψήφισμα σχετικά με τις αρχές που πρέπει να διέπουν τη δράση των εμπλεκόμενων φορέων, ιδιωτικών και δημόσιων, σε ότι αφορά στη δράση τους ώστε ο τουρισμός να συμβάλλει με τον καλύτερο τρόπο στη βιώσιμη ανάπτυξη των εύθραυστων οικονομικό-κοινωνικών και περιβαλλοντικών συστημάτων που είναι τα νησιά.
 
Περισσότερες πληροφορίες για τη συνάντηση και τα συμπεράσματα της υπάρχουν στην ιστοσελίδα του ΠΟΤ (http://media.unwto.org/en/press-release/2013-09-11/unwto-conference-sustainable-tourism-islands-opens-la-reunion).
 
Ο Γ. Σπιλάνης ως προσκεκλημένος ομιλητής του ΠΟΤ προέδρευσε της 5ης συνεδρίασης με τίτλο «Διακρατικές και διαπεριφερειακές συνεργασίες, μια επωφελής στρατηγική για όλους» όπου παρουσίασε την ελληνική στρατηγική για την ανάδειξη της ξεχωριστής ταυτότητας κάθε νησιού ως στοιχείο εμπλουτισμού και ανανέωσης της τουριστικής εικόνας ενός ευρύτερου προορισμού όπως τα  νησιά του Αιγαίου και το πως ένα Παρατηρητήριο μπορεί να συμβάλει προς τη κατεύθυνση αυτή μέσα από τη συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων και όχι τον άσκοπο ανταγωνισμό των επιμέρους προορισμών με στόχο τη βελτίωση των αποδόσεων του τομέα προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.
 
Ο Γ. Σπιλάνης συναντήθηκε με τους εκπροσώπους της Διεύθυνσης Τουρισμού της Περιφέρειας της Ρεϋνιόν και συζήτησε θέματα ανάδειξης της τοπικής ταυτότητας με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του νησιού (ιδιαίτερη πολιτισμική ταυτότητα και ανάγλυφο του εδάφους λόγω της παρουσίας ενεργών ηφαιστείων). Επίσης συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του ΠΟΤ κ. Rifai και τα στελέχη του Οργανισμού κ.Cabrini και κα Guaerez όπου συζήτησαν για την πρόοδο του Παρατηρητηρίου και την επικείμενη συνάντηση όλων των Παρατηρητηρίων στις 12 Δεκεμβρίου στην έδρα του Οργανισμού στη Μαδρίτη.
 

 
πηγή: http://www.lesvosnews.gr/
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου