Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

"Αρχαία" σταφύλια για το βιβλίο Γκίνες στην Αργολίδα

 
 
 
 
Εκπληκτική εικόνα αντικρίζει κανείς όταν επισκεφθεί το σπίτι του 70χρονου Σωτήρη Λιμνιάτη στην Αργολίδα. Μια απίστευτη ποσότητα σταφυλιών, 600 κιλά και παραπάνω, κρέμεται πάνω από το κεφάλι του παραγωγού, στην αυλή του σπιτιού του, ενώ το πραγματικά απίστευτο είναι πως όλα αυτά τα σταφύλια προέρχονται από μια και μοναδική ρίζα κλήματος.
 

  
 
Από μια αρχαία ποικιλία σταφυλιών, που αναφέρεται συχνά σε αρχαία κείμενα κυρίως από τον Έλληνα περιηγητή και γεωγράφο Παυσανία και έχει συνδεθεί με μια κατηγορία ποικιλιών που ονομάζονται γενικότερα Φιλέρια, πήρε ο Σωτήρης Λιμνιάτης κληματόβεργα και φύτεψε το κλήμα του το 1963. Σ' αυτήν ανήκουν επίσης οι ποικιλίες Μαυροφίλερο, Ασπροφίλερο, Φιλέρι, που παράγονταν στην περιοχή της Πελοποννησου, μια περιοχή που στην αρχαιότητα φημιζόταν για τα κρασιά της.
 
 
 
 
Είναι μία από τις πιο γνωστές ελληνικές ποικιλίες στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, θα μας πει ο Σ. Λιμνιάτης και έχει συνδέσει το όνομά της με την περιοχή της Μαντινείας, της ευρύτερης Αρκαδίας αλλά και με τη Δυτική Πελοπόννησο.
 
 
 
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι καλλιεργείται σε μια περιοχή  που έχει παράδοση στην αμπελοκαλλιέργεια ήδη από τους αρχαίους χρόνους.
 
 
 
 
Στον Αρκαδικό Ορχομενό υπήρχε θέατρο αφιερωμένο στον Διόνυσο, ενώ ο Παυσανίας αναφέρει ότι επισκεπτόμενος την αρχαία πόλη της Αμίλου (βόρεια της Τρίπολης) βρήκε τα ερείπια της να έχουν κατακλυσθεί από αμπέλια και ελιές.
 
 
 
Εκεί κοντά εξάλλου βρίσκεται ακόμη και το «κλήμα του Παυσανία», μια τεράστια, πυκνή κληματαριά στη σκιά της οποίας, σύμφωνα με το θρύλο, ξεκουράστηκε ο περιηγητής ερχόμενος από την περιοχή των Aρχαίων Nάσων... (Είναι ίσως το παλαιότερο αμπελόκλημα του κόσμου!)
 

 

Δικαίως ο κύριος Λιμνιάτης μπορεί να υπερηφανεύεται για το αμπέλι του με τις αρχαίες "ρίζες".
 
 
πηγή: http://argolikeseidiseis.blogspot.gr/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου