Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2016

 
 
 
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόσφατα (17/6/2013) δημοσίευσε πρόσκληση υποβολής προτάσεων για την απονομή του τίτλου της 7ης Πράσινης Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας για το 2016. Νικήτρια πόλη θα αναδειχθεί εκείνη, η οποία θα παρουσιάσει αρχικά, για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού, το κατάλληλο επιχειρησιακό σχέδιο, και στη συνέχεια, τα αντίστοιχα σχέδια δράσης και την επικοινωνιακή στρατηγική της για το περιβάλλον.

Το βραβείο Πράσινης Πρωτεύουσας της Ευρώπης αποτελεί προϊόν πρωτοβουλίας την οποία ανέλαβαν ευρωπαϊκές πόλεις με πράσινο όραμα. Η σύλληψη της ιδέας ανάγεται σε μια συνάντηση στο Tαλίν της Εσθονίας, που πραγματοποιήθηκε στις 15 Μαΐου 2006, με πρωτοβουλία του κ. Juri Ratas, πρώην δημάρχου του Ταλίν και στην οποία 15 ευρωπαϊκές πόλεις και η Ένωση Εσθονικών Πόλεων υπέγραψαν κοινό μνημόνιο συνεννόησης σχετικά με τη θεσμοθέτηση ενός τέτοιου βραβείου. Έχει γίνει πλέον αντιληπτό ότι η ευρωπαϊκή κοινωνία έχει ένα χαρακτήρα ουσιωδώς αστικό, όπου τέσσερις στους πέντε Ευρωπαίους ζουν σε πόλεις και κωμοπόλεις. Οι περισσότερες από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κοινωνία μας στον τομέα του περιβάλλοντος προέρχονται από τις αστικές περιοχές αλλά ακριβώς αυτές είναι και οι περιοχές που συγκεντρώνουν το δυναμικό της καινοτομίας που είναι απαραίτητο για την αντιμετώπισή τους.

Το βραβείο της Πράσινης Πρωτεύουσας της Ευρώπης σχεδιάστηκε ως μια πρωτοβουλία για την προαγωγή και την ανταμοιβή των προσπαθειών που καταβάλλονται από ορισμένες πόλεις, για να παρακινούνται οι υπόλοιπες να αναλάβουν δεσμεύσεις για περαιτέρω δράσεις και για να προβάλλεται και να ενθαρρύνεται η ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών μεταξύ ευρωπαϊκών αστικών κέντρων. Επιπλέον, η απονομή του τίτλου αυτού συμβάλει στην ενίσχυση της φήμης της νικήτριας πόλης (brand name) και της ελκυστικότητάς της ως τόπου επίσκεψης, εργασίας ή εγκατάστασης.

Δικαίωμα να θέσουν υποψηφιότητα για τον τίτλο της Πράσινης Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το έτος 2016 έχουν οι ευρωπαϊκές πόλεις με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων. Στις περιπτώσεις χωρών που δεν διαθέτουν πόλεις με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων, μπορεί να θέσει υποψηφιότητα η μεγαλύτερη πληθυσμιακά πόλη τους.


Οι υποψηφιότητες θα αξιολογηθούν σε δύο φάσεις:

Στην πρώτη φάση αξιολογείται μια τοπική αρχή στη βάση 12 περιβαλλοντικών δεικτών, ενώ στη φετινή μορφή της αίτησης προβλέπεται για πρώτη φορά η σύνταξη ενός τύπου επιχειρησιακού σχεδίου.

Μετά από μια προ-επιλογή, οι υποψήφιες πράσινες πόλεις θα κληθούν να παρουσιάσουν τα σχέδια δράσης καθώς και τις επικοινωνιακές στρατηγικές τους. Η νικήτρια πόλη θα ανακοινωθεί τον Ιούνιο του 2014.
 

Προθεσμία: 1 7 Οκτωβρίου 2013



 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απένειμε στις 29 Νοεμβρίου 2012 τον τίτλο της "Πράσινης Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2013" στην πόλη Νάντη, στη δυτική Γαλλία.

Το Βραβείο της Πράσινης Πρωτεύουσας της Ευρώπης απονέμεται κάθε χρόνο στην πόλη που δεσμεύεται με υποδειγματικό τρόπο στην βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος και την προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης.

Από την πρώτη απονομή το 2010, πέντε πόλεις έχουν βραβευθεί με το βραβείο της Πράσινης Πρωτεύουσας της Ευρώπης. Το 2012, το βραβείο είχε απονεμηθεί στην πόλη Vitoria-Gasteiz της Ισπανίας. Το 2014, η Νάντη θα παραχωρήσει τον τίτλο στην πόλη της Κοπεγχάγης.
   
 

 
Περισσότερα
 
-Επίσημη ιστοσελίδα: http://www.nantesgreencapital.fr  
-«European Green Capital» στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: http://ec.europa.eu/environment/eur...

 
πηγή: http://www.citybranding.gr/

 
*Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο Δελτίο Διεθνών και Ευρωπαϊκών θεμάτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που εκδίδει το Υπουργείο Εσωτερικών, τεύχος Οκτωβρίου 2013.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου