Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

Κόκκινο κρασί και μύρτιλλα μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα

 

 Κόκκινο κρασί και μύρτιλλα μπορούν να προστατεύσουν τον οργανισμό από ασθένειες, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.
 
 
Οι ερευνητές εξέτασαν τις επιδράσεις από 446 διαφορετικές χημικές ενώσεις για το ανοσοποιητικό σύστημα και εντόπισαν δύο που είχαν σημαντικό αντίκτυπο.
Οι δύο ενώσεις φαίνεται να συνεργάζονται με την βιταμίνη D για να αυξήσουν τη δραστηριότητα ενός γονιδίου που είναι γνωστό ως CAMP το οποίο βοηθά στην ενίσχυση της ικανότητας του σώματος να καταπολεμήσει την ασθένεια.
Μία από τις ενώσεις, η ρεσβερατρόλη, η οποία βρίσκεται σε κόκκινα σταφύλια, πιστεύεται ότι έχει διάφορες υγιείς επιδράσεις στο σώμα όπως η καταπολέμηση του καρκίνου και η μείωση του κινδύνου καρδιακής νόσου.
Αλλά η νέα μελέτη, από ερευνητές του Oregon State University, ήταν η πρώτη που δείχνει με σαφήνεια τον τρόπο με τον οποίο η ένωση λειτουργεί με τη βιταμίνη D για να παράγουν αυτό το αποτέλεσμα.
Η άλλη ένωση που ξεχώρισαν στη μελέτη ήταν η pterostilbene, που βρίσκεται στα μούρα (μύρτιλλα), τα οποία προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει με χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης και καλύτερη υγεία της καρδιάς.
Dr Adrian Gombart, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης, δήλωσε: «Από τη μελέτη εκατοντάδων ενώσεων, μόνο αυτά τα δύο ξεχώρισαν. Η συνεργασία τους με τη βιταμίνη D για την αύξηση της γονιδιακής έκφρασης CAMP ήταν σημαντική και ενδιαφέρουσα.».

Η βιταμίνη D είχε ήδη συνδεθεί με τη λειτουργία του γονιδίου CAMP, το οποίο εμπλέκεται στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, αλλά η νέα μελέτη προτείνει άλλες ενώσεις που μπορούν επίσης να παίξουν ένα ρόλο, ανέφεραν οι ερευνητές στο περιοδικό the Molecular Nutrition and Food Research journal.
Επειδή η μελέτη διεξήχθη σε κύτταρα στο εργαστήριο, είναι πολύ νωρίς για να πούμε αν συμπεριλάβετε τα τρόφιμα ως μέρος της διατροφής σας ότι θα παράγουν παρόμοια αποτελέσματα, πρόσθεσε.

 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου