Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

Πύργος. Εργοστάσιο Ξυστρή - Κομμάτι της βιομηχανικής ιστορίας του τόπου


 
IMG_0795
του Γιάννη Σπυρούνη


Εικόνες μιας ένδοξης ιστορίας στην βιομηχανία του τόπου


Εν έτει 2013 στην Ηλεία οι βιομηχανικές μονάδες που έχουν απομείνει είναι μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού. Σχετικές με την αγροτική παραγωγή, οι βιομηχανίες δεν μπορούν να θυμίσουν ένδοξες στιγμές της ιστορίας του τόπου. Τότε που από τις αρχές του 20ου αιώνα επικρατούσε ένας «οργασμός» από εργοστάσια μικρά και μεγάλα που είχαν να παράγουν πολλά προϊόντα. Σιγά – σιγά πίσω έμειναν τα κουφάρια των εγκαταστάσεων.

Ένα από τα σύμβολα της ηλειακής πρωτεύουσας το εργοστάσιο Ξυστρή, σε λίγο θα ζωντανέψει και πάλι. Χώρος παρατημένος για δεκαετίες μετά το οριστικό κλείσιμο της βιομηχανίας που είχε ως αντικείμενο την τομάτα και τον ελαιοπυρήνα, θα αποτελέσει ένα σημείο αναφοράς για την πόλη, μετά το σχέδιο ανάπλασης που υλοποιείται.

Τα έργα που έχουν ξεκινήσει αποκαλύπτουν το πραγματικό διαμάντι της βιομηχανικής αρχιτεκτονικής του περασμένου αιώνα, πίσω από τις πρόσθετες μεταλλικές κατασκευές, που όσοι περνούσαν απ΄έξω δεν μπορούσαν να διακρίνουν.
 
IMG 0758
 
Με το φωτογραφικό φακό μας επιχειρήσαμε να αποτυπώσουμε κάποια από τα σημεία που πραγματικά μετά τα έργα που γίνονται, θα αναδειχθούν και θα προσφέρουν στην πόλη και τους κατοίκους της, ένα κόσμημα της ιστορίας της. Τα παλιά μηχανήματα σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να χαθούν, τα κτίρια πρέπει να λάμψουν και το συγκρότημα να αποτελέσει μια πηγή ζωής για την πόλη.
 

IMG 0770
 
IMG 0782
 
IMG 0795
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου