Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013

Με τεχνητό πόδι ζει πλέον το σκυριανό αλογάκι


  

Στην ιστοσελίδα http://eviazoom.blogspot.gr διαβάσαμε ότι η Ελπίδα, ένα σκυριανό αλογάκι, είναι το πρώτο ιπποειδές στην Ελλάδα που πλέον ζει με τεχνητό πόδι. Η Ελπίδα γεννήθηκε πριν από δύο χρόνια στο νησί της Σκύρου όμως από την πρώτη στιγμή παρατηρήθηκε ότι το ζώο έχει πρόβλημα στο κάτω μέρος του ποδιού της και αμέσως μπήκε σε νάρθηκα.
Ωστόσο ένα μήνα μετά στο πόδι της Ελπίδας δημιουργήθηκε πληγή και  το κάτω μέρος του ποδιού της σταδιακά εξαιτίας της μόλυνσης κόπηκε. Οι κτηνίατροι και ιππίατροι πρότειναν την ευθανασία αφού δεν έβρισκαν λύση ώστε το ζώο να μπορέσει να περπατήσει χωρίς πρόβλημα, όμως οι ιδιοκτήτες της Ελπίδας επέμεναν.
 
 
 
 
Τη λύση τελικά την έδωσε ένας γιατρός από τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος έχει εταιρεία με ορθοπεδικά μέλη για ανθρώπους. Αφού έκανε την απαραίτητη προετοιμασία στην Θεσσαλονίκη έφτασε στην Σκύρο τον περασμένο Αύγουστο.
Κάποια υλικά, τα οποία ο γιατρός χρειαζόταν, τα έφερε με το αεροπλάνο και κάποια άλλα υγρά, που η αερομεταφορά τους απαγορευόταν, έφτασαν στο νησί με το λεωφορείο.

Μαζί μ’ έναν βοηθό ο γιατρός έστησε ένα πρόχειρο εργαστήριο μέσα στο κτήμα στη Σκύρο και ξεκίνησαν να συναρμολογούν το τεχνητό μέλος, που θα προσαρμοζόταν στην Ελπίδα.
Λίγες ώρες αργότερα το μέλος τοποθετήθηκε και η Ελπίδα αρτιμελής έκανε τα πρώτα της βήματα. Ο γιατρός δώρισε το τεχνητό μέλος στους ιδιοκτήτες του αλόγου, το κόστος του οποίου μαζί με την εργασία ξεπέρασε τις 5.000 ευρώ. Πρόκειται για την πρώτη στην Ελλάδα τοποθέτηση πρόσθετου μέλους σε άλογο.


πηγή: www.zoosos.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου