Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013

3.600 χελωνάκια καρέτα από την Κορώνη, κολυμπούν στην Μεσόγειο


Ύστερα από λειτουργία 3 και πλέον μηνών ολοκληρώθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 2013 το πρόγραμμα του ΑΡΧΕΛΩΝ στην Κορώνη.

Έγινε καθημερινή καταγραφή και προστασία της φωλεοποίησης της Caretta-caretta στην παραλία Ζάγκα – Μεμί, μήκους 3 χλμ. περίπου. Καταγράφηκαν και προστατεύτηκαν συνολικά 46 φωλιές, αριθμός ρεκόρ και για την Κορώνη!!

3.600 περίπου χελωνάκια εκτιμάται ότι βοηθήθηκαν να φτάσουν στην θάλασσα. Ενημερώθηκαν και ευαισθητοποιήθηκαν σχετικά με τις θαλάσσιες χελώνες, τις παραλίες που ωοτοκούν και την προστασία τους, μέσω του εποχικού ενημερωτικού σταθμού και μέσω παρουσιάσεων σε ξενοδοχεία της περιοχής περίπου 2.000 κάτοικοι και επισκέπτες τουρίστες.

Φυσικά καμία από τις παραπάνω δράσεις δεν θα ήταν δυνατόν να πραγματοποιηθεί χωρίς την πολύτιμη συμβολή των 20 εθελοντών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, οι οποίοι ήρθαν από όλο τον κόσμο (Ελλάδα, Αμερική-ΗΠΑ, Αυστραλία, Κορέα, Αγγλία, Γερμανία, Νέα Ζηλανδία, Καναδάς, Βέλγιο, Ρουμανία και Αυστρία) και αφιέρωσαν την ενέργειά τους και τον χρόνο τους, για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών της περιοχής και κατʼ επέκταση την προφύλαξη του φυσικού πλούτου της Κορώνης και της Μεσσηνίας! Αυτοί οι νέοι άνθρωποι αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση για όλους μας.
 

 

Ωστόσο θα ήταν άδικο να παραλείψουμε να αναφέρουμε την πολύτιμη συνδρομή και βοήθεια των τοπικών αρχών (Δήμος Πύλου - Νέστορος, Κίνηση Ενεργών Πολιτών Κορώνης, Αστυνομικό Τμήμα και Λιμενικός σταθμός Κορώνης) στην επίτευξη των στόχων του προγράμματος και την φιλοπεριβαλλοντική στάση μεγάλης μερίδας των επιχειρηματιών της περιοχής. Σας ευχαριστούμε όλους!     

Με την λήξη του φετινού προγράμματος ανανεώνουμε και το ραντεβού μας για τον επόμενο Ιούνιο.

Θεοδώρου Παναγιώτα
Υπεύθυνη Προγράμματος Πελοποννήσου

 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου