Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

Σαύρες χωρίς πόδια ανακαλύφθηκαν στην Καλιφόρνια

 
Σαύρες χωρίς πόδια ανακαλύφθηκαν στην Καλιφόρνια


Μοιάζουν με φίδια ή σκουλήκια, όμως στην πραγματικότητα είναι σαύρες χωρίς πόδια και ανακαλύφθηκαν πρόσφατα, στην Καλιφόρνια. Μάλιστα το ένα από τα τέσσερα είδη βρέθηκε σε αμμόλοφους κοντά στο αεροδρόμιο του Λος Άντζελες.

Παρότι τα περισσότερα ανακαλύφθηκαν σε πολυσύχναστες τοποθεσίες, μέχρι σήμερα οι επιστήμονες είχαν εντοπίσει και περιγράψει μόνο ένα είδος σαύρας χωρίς πόδια στην πολιτεία, την... άποδη σαύρα της Καλιφόρνια. «Αυτό καταδεικνύει ότι μέσα στην πολιτεία υπάρχει μεγάλη βιοποικιλότητα που δεν έχει καταγραφεί», αναφέρει σε ανακοίνωση του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ ο ερπετολόγος Θίοντορ Πάπενφας.
Όταν ο ίδιος και οι συνάδελφοί του άρχιζαν την έρευνά τους, ήλπιζαν να συλλέξουν δείγματα της σαύρας Anniella pulchra. Τοποθέτησαν σε διάφορα σημεία χιλιάδες κομμάτια από χαρτόνι, καθώς τα ζώα αυτά ζουν κυρίως κάτω από τη γη και όταν απαντώνται στην επιφάνεια, εντοπίζονται συνήθως σε υγρές κρυψώνες, π.χ. μέσα σε κούτσουρα ή σε χαρτόκουτα.

Το πιο εντυπωσιακό από τα τέσσερα είδη που εντοπίστηκαν είναι το Anniella grinnelli, το οποίο χαρακτηρίζεται από τη χρώματος μωβ κοιλιακή του χώρα, καθώς οι περισσότερες σαύρες που απαντώνται στην πολιτεία έχουν κίτρινη κοιλιά.


 
Σαύρες χωρίς πόδια ανακαλύφθηκαν στην Καλιφόρνια
 
               
Τρία από αυτά εντοπίστηκαν στην κοιλάδα του Σαν Χοακίν, όπου κάποτε βρισκόταν η δεύτερη μεγαλύτερη λίμνη γλυκού νερού στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά σήμερα αποτελεί γεωργικό και βιομηχανικό κέντρο. «Το καλύτερο απ’ όλα είναι ότι ακόμη και στην κοιλάδα, η οποία δεν αποτελεί ακριβώς τουριστικό προορισμό - και μάλιστα πρωταγωνιστεί σε αρκετά ανέκδοτα, λόγω της μεγάλης ανάπτυξής της - ανακαλύπτονται ακόμη άγνωστα είδη», λέει ο έτερος συντάκτης της έκθεσης στην επιθεώρηση Breviora Τζέιμς Πάραμ από το κρατικό πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.
 
Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι οι άποδες σαύρες τρέφονται συνήθως με έντομα και προνύμφες και το κύριο χαρακτηριστικό τους - η απουσία ποδιών - οφείλεται στην ανεξάρτητη εξέλιξή τους. Οι ίδιοι λένε ότι είναι δύσκολο για κάποιον που δεν είναι εξοικειωμένος με αυτές να τις ξεχωρίσει από τα φίδια, παρότι - σε αντίθεση με αυτά - οι σαύρες ζουν μέσα στο έδαφος, ενώ έχουν εξωτερικά αυτιά και τα βλέφαρά τους κινούνται.

 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου