Σάββατο 3 Ιουνίου 2017

Αρωματικές μπίζνες στα βουνά της Ηπείρου

 
antos drosopigi
 
Με πραγματική επιδρομή μοιάζει η συλλογή αρωματικών φυτών και βοτάνων σε κάθε γωνιά της Ηπείρου, ειδικά στα βουνά της μεθορίου όπου αλωνίζουν συμμορίες από την Αλβανία.
 
Τα τελευταία χρόνια, το φαινόμενο παίρνει διαστάσεις και από τις υποθέσεις που έχει εξιχνιάσει η αστυνομία, προκύπτει ότι σε αρκετές περιπτώσεις οι «επιχειρήσεις» είναι πολύ καλά οργανωμένες.

Σύμφωνα με πληροφορίες το μεγαλύτερο μέρος των αρωματικών που συλλέγεται, καταλήγει στην Ιταλία αλλά και σε άλλες Ευρωπαικές χώρες, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί σε φαρμακοβιομηχανίες ή σε βιομηχανίες καλλυντικών.

Και βέβαια άλλα, όπως ρίγανη και τσάι καταλήγουν στο εμπόριο.

Σύμφωνα με στοιχεία παλιότερης έρευνας, περισσότερα από 145 είδη βοτάνων και αρωματικών φυτών της ελληνικής φύσης διακινούνται παράνομα μέσω Διαδικτύου, κάτι που αποδεικνύει το «όργωμα» απομακρυσμένων οικοτόπων για την κλοπή πολύτιμων φυτών.

Ανάμεσα στα εμπορευόμενα είδη κυριαρχούν ενδημικές καμπανούλες, ίριδες και κρόκοι, ορχιδέες, αρωματικά φυτά και τουλίπες. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι από τα εμπορευόμενα είδη, 32 χαρακτηρίζονται απειλούμενα σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.



πηγή: http://www.epiruspost.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου